Rusům se nelíbí seriál o rozhazovačných krajanech

Opulence v ruské podobě

Opulence v ruské podobě Zdroj: Repro YouTube

Moskva – Reality show o drzých a bohatých Rusech, kteří v londýnském přepychu prožívají své pohádkové příběhy, vyvolala podrážděné reakce v Rusku i v Británii. Image rozpustilých a rozhazovačných boháčů, kterou v novém seriálu Seznamte se s Rusy (Meet The Russians) představuje soukromý britský kanál Fox, ukazuje podle kritiků kýčovitý a stereotypní obrázek. Vnímají to jako propagandu, která poškozuje obraz Ruska ve světě.

Pořád má podle organizátorů přiblížit Britům život ruských přistěhovalců, jejich počet jen v Londýně se odhaduje na více než 300.000. Televize zve své diváky do „neobyčejného světa přepychu a bohatství“. Ukazuje limuzíny, kuchyně i ložnice. Někteří z protagonistů jsou však překvapení, jak je kanál prezentuje.

„Je to závist. Rusové umějí utrácet a Britové jim to závidějí. Také by se jim to líbilo, ale neumí to. Celé dynastie šlechticů žijí ve svých zámcích a šetří tam na elektřině. Třesou se zimou, ale nezapnou topení,“ řekla v pořadu ruské televize Rossija1 věnovaném britskému seriálu právnička Natalja Levinzonová.

Ruská žena s rtěnkou, ilustrační fotoRuská žena s rtěnkou, ilustrační foto | Profimedia.czRusové si myslí, že jim Britové závidí, jak umějí své peníze utrácet

Rusům, kteří žijí převážně ve své vlasti, se nelíbí, že je s obrazem Ruska spojována především marnotratnost jejich krajanů. Podle nich cizinci přehlížejí kulturní a duchovní hodnoty a všímají pouze bohatství. „Zatímco dříve byl obraz Rusů spojován s agenty KGB, opilci a prostitutkami, nyní se mluví hlavě penězích a plýtvání,“ říká novinář Andrej Karaulov. Pohoršuje ho, že sportovci a modelky, kteří v britské televizi představují obraz Rusů, neumí citovat ani sloku z básní Michaila Lermontova .

Podle něj je představa, kterou se snaží britský kanál vnutit svým divákům, falešná. Vinu však podle něj na tom mají také sami účastníci. „Jsou terčem posměchu. Nikdo, kdo má k sobě úctu, by se k něčemu takovému nepropůjčil. Neznají ruskou kulturu, literaturu a nic pro Rusko neudělali. Jen se předvádějí a vychloubají svými milióny,“ řekl.

Také podle spisovatelky Leny Leninové je smyslem britského pořadu Rusy zesměšnit. „Vysmívají se nám. Dělají to však proto, že potřebují sledovanost,“ míní. Zároveň však obhajuje styl života Rusů v Londýně. „Jsou jako děti. Chtějí si koupit nejhezčí hračku, nejhezčí auto, nejhezčí dům. Jsou v tom výjimeční a to je dobře. V současné době se to totiž ´nenosí´. Je módní být skromný a nenápadný,“ říká.

Rusové se v seriálu koupou ve vaně s drahým šampaňským a jídlo si nechávají posílat letadlem. Ve svých „briliantových ghettech“ nemusí umět ani slovo anglicky. Mají vlastní holiče, právníky i doktory. Nakupují velké drahokamy, investují do luxusních nemovitostí, předvádějí kožichy i pyžama se zlatými monogramy.

Přepych  v ruské podoběPřepych v ruské podobě | Repro YouTubeUkrajinská zpěvačka spolu s ocelářským magnátem pákistánského původu šokuje diváky nevkusnou vlastní vizáží i interiéry

Podle podnikatele Arťoma Tarasova, který dlouho žil v Londýně, se ovšem Britům zamlouvá rozhazovačný způsob života Rusů. „Mají nás rádi, protože na nás vydělávají,“ tvrdí. Zatímco v minulosti byl podle něj vztah k bohatým Rusům přezíravý, nyní se Britové chovají vstřícně. „Označovali nás za mafii. Teď s námi chtějí uzavírat obchody a pracovat na nás,“ uvedl. Obchodnice s nemovitostmi Jelena Jurgeněvová tvrdí, že každá čtvrtá investice v realitním sektoru nad 10 milionů liber patří Rusům. Každý osmý Londýňan je přitom Rus, upozornila.

Malíř ruských celebrit Nikas Safonov je přesvědčen, že by se Rusové neměli tajit svým bohatstvím. „Na Západě Rusko vždy ukazovali jako chudou zemi. Je dobře, že máme co předvádět,“ tvrdí. Podle oponentů se ovšem značná část Rusů v Londýně nachází proto, že původ jejich bohatství není legální a v Rusku by jim hrozilo zatčení.

Podle ruských médií show představuje tendenční výběr ruských představitelů v Británii. „Mladé blondýny se stopami plastických operací na tváři, ženy, které získaly po rozvodu s movitými manžely milióny či petrohradský gay,“ vypočítává obraz milionářských reprezentantů televize NTV. Mezi vzorkem Rusů je přitom také výstřední estonský dandy, který vymetá londýnské kluby, nebo pochybná ukrajinská zpěvačka, která spolu s ocelářským magnátem pákistánského původu šokuje diváky nevkusnou vlastní vizáží i interiéry.

Značná část bohatých Rusů je v Londýně nachází proto, že původ jejich bohatství není legální a v Rusku by jim hrozilo zatčení

Mezi účastníky pořadu je mimo jiné bývalý fotbalista petrohradského Zenitu Pavel Pogrebňak, který v Londýně hraje za Reading. „Všechno co mám, jsem si vydělal poctivou prací,“ říká. V Londýně je se svou ženou Marijí a třemi dětmi. Dlouhovlasá blondýna chce zlomit stereotypní představy o ruské ženě a ukázat, že může být úspěšnou podnikatelkou, modelkou i milující matkou. Manželovi vaří boršč a dětem kaše. To ale televizní štáb prý nezajímá.

Podle NTV jsou „Pasha a Masha“ jako David a Victoria Beckhamovi. Marija navrhuje oděvní kolekce, nechává se fotit u prestižních fotografů a srovnání s Beckhamovými se nebrání. „Imponuje mi to,“ říká. Sama je prý zvykla na práci v domácnosti a na přepychu si nezakládá. „Nevybrali jsme si čtvrť Chelsea kvůli tomu, že je drahá. Líbí se nám tady,“ vysvětluje. Jezdit prý musí v „povinném“ Bentley a k obědu servíruje humra a chobotnici. Je zklamaná, že seriál ukazuje hlavně to, jak Rusové rozhazují peníze. „Chtěla jsem dokázat, že si Rusové zaslouží, aby si jich vážili,“ vysvětluje svou motivaci pro účast v projektu.

Renomovaný moskevský advokát Alexandr Dobrovinskij je přesvědčen, že není důvod si hrát na skromné, když na to člověk má. „Když se mi líbí drahé hodinky, a mohu si je dovolit, proč bych je nenosil. Proč bych nemohl jezdit v drahém autě? Jsem rád, že na to mám a ať nám klidně závidí,“ vysvětluje.

Žena v kožešině, ilustrační fotoŽena v kožešině, ilustrační foto | Profimedia.czMnozí Rusové říkají, že britský seriál je plný předsudků

Podle britského listu The Telegraph se ovšem zlobí také ruští příslušníci tzv. střední třídy, kteří žijí v Londýně. Podle nich je seriál plný předsudků, které se skutečným životem Rusů v britské metropoli nemají mnoho společného. „Lidé, kteří neznají ruskou kulturu, si myslí, že všichni jsme takoví a dělají unáhlené závěry. Já mám však dobré vzdělání a hodně pracuji,“ vysvětluje Anastasija Harunovová. Podle ní mnozí Rusové mění své návyky v Británii. „V Rusku je normální, že se bohatí lidé chovají okázale. Když nemají to ´správné´auto nebo kožich, jsou jako nic. Tady mnozí z nás mají peníze, ale nemávají s nimi,“ říká.

Jelena Hendinová ze Sibiře pak tvrdí, že seriál značně uškodí pověsti Rusů „Vypadá to, že tam jsou jen botoxové barbíny,“ říká. V Británii je podle ní mnoho Rusů, kteří poctivě pracují a jsou dobře integrovaní do společnosti. Jsou vzdělaní, vytvářejí pracovní místa a platí daně. „A rozhodně ze sebe nedělají idioty,“ říká.