Rychle a zběsile. Lovec rekordů Donald Campbell zahynul v tryskovém člunu

Donald Campbell zahynul v roce 1967 ve věku 45 let při pokusu překonat vlastní rychlostní rekord na vodě.

Donald Campbell zahynul v roce 1967 ve věku 45 let při pokusu překonat vlastní rychlostní rekord na vodě. Zdroj: ČTK/ZUMA/Keystone Pictures USA

Donald Campbell zahynul v roce 1967 ve věku 45 let při pokusu překonat vlastní rychlostní rekord na vodě.
Donald Campbell zahynul v roce 1967 ve věku 45 let při pokusu překonat vlastní rychlostní rekord na vodě.
3
Fotogalerie

Britský inženýr, automobilový závodník a konstruktér závodních člunů Donald Campbell, od jehož narození uplyne 23. března sto let, během života překonal řadu rychlostních rekordů a v roce 1964 byl například jako dosud jediný člověk držitelem rychlostního rekordu na souši i na vodě. Jeho vášeň se mu ale stala osudnou.

Závodník zahynul v roce 1967 ve věku 45 let při pokusu překonat vlastní rychlostní rekord na vodě.

Syn skotského rychlostního průkopníka Malcolma Campbella, který se proslavil mezi světovými válkami a jako jeden z mála rekordmanů zemřel v roce 1948 přirozenou smrtí, chtěl původně sloužit u Královského letectva, nebyl ale přijat kvůli zdravotním problémům. Začal tak pracovat v malé automobilce a svou odvahu a odhodlání nasměroval k rychlým autům a závodním člunům.

V člunu se do čela žebříčku poprvé dostal v červenci 1955, kdy dosáhl rychlosti 325,6 kilometru v hodině (hodnotu rekordu postupně zvyšoval až na 444,7 kilometru za hodinu z prosince 1964), na zemi se stal nejrychlejším člověkem planety v létě 1964, kdy jel 648,7 kilometru v hodině. Tento rekord ale brzy překonala proudovým motorem poháněná vozidla.

V lednu 1967 se opět chystal na jezeře Coniston Water překonat svůj vlastní rekord. Jeho modře natřený, proudovým motorem poháněný člun Bluebird K7 ale při druhé z rekordních jízd náhle ztratil stabilitu, vylétl do vzduchu a otočil se kolem dokola. Následně se jeho přední část úplně roztříštila při nárazu na vodní hladinu. V okamžiku katastrofy se pohyboval rychlostí přes 500 kilometrů v hodině.

Záchranářům se podařilo na místě objevit jen části oděvu včetně helmy, bot, záchranné vesty nebo plyšového medvídka zvaného pan Whoppit. Ze záběrů posledního závodu Donalda Campbella je patrné, že člunu se bravurně podařila otáčka, ale při cestě zpět se podle odborníků zastaralý stroj nedokázal vyrovnat s ještě rozbouřenou hladinou jezera a vznesl se do vzduchu.

Tělo slavného jezdce, stále ještě oblečené v modré kombinéze, se podařilo nalézt v chladných vodách teprve na jaře 2001. Jeho ostatky byly pohřbeny na místním hřbitově v Conistonu.