Rychlé sítě v Česku nezaplatí výnos z LTE, ale evropské peníze

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Česko nebude financovat výstavbu vysokorychlostních přístupových sítí k internetu z výnosu aukce kmitočtů pro LTE, ale využije evropský operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. V pondělí by měla vláda původní ustanovení o financování z roku 2012 zrušit. Vyplývá to z informací předkládajícího ministerstva průmyslu a obchodu.

Aukce kmitočtů pro mobilní sítě LTE nakonec vynesla jen 8,5 miliardy korun, což je zhruba o 1,5 miliardy méně, než se předpokládalo. Celý výnos se potom stal příjmem státního rozpočtu a na výstavbu internetových sítí stát žádné prostředky nevyčlenil.

V polovině loňského roku pak vláda rozhodla o využití části prostředků z operačního programu ve výši 521 milionů eur, tedy přes 14 miliard korun.

Aby mohlo Česko prostředky čerpat, zpracovává ministerstvo průmyslu Národní plán rozvoje sítí nové generace, jehož cílem je definovat strategický přístup ČR při výstavbě pevných internetových sítí o rychlosti alespoň 30 Mbit/s. Předložit vládě ho chce do konce března. Plánem nahradí původní program podpory internetových projektů z roku 2012.