„S radostí dostávám pozvání“

Výtvarnice Lucie Suchá je známá jako autorka veselých obrázků a černobílých fotek. Žije a tvoří v Berouně na Ptačí skále.

S manželem Tomášem Suchým a se dvěma dospívajícími syny Mikulášem a Hubertem vychovává dvaačtyřicetiletá máma dva a půl roku starého Jáchyma. Nedávno odešla ze zaměstnání v berounské nemocnici a vstoupila do nejistých vod života na volné noze. Vystavuje na mnoha místech. Její putovní výstava byla od února k vidění měsíc po měsíci v Poličce, Telči, Jindřichově Hradci, Kutné Hoře, Litomyšli, Hradci Králové, Chebu a v Třeboni. Momentálně má své obrazy také na hradě Křivoklátě, díla pro další expozici na Berounsku právě dokončuje. Výstavu v Konírně Muzea Českého krasu, kde představí také svůj, v pořadí už druhý, kalendář, zahájí 4. září. Jaké jsou radosti berounské výtvarnice Lucie Suché?

Řeka Berounka

Radost mi vždycky udělá 75. až 73. říční kilometr řeky Berounky. Jen tak si sednout na Opičárnu, na pramičku nebo na skalku pod Týřovickou skalou a vdechovat její vůni… I se zavřenýma očima poznáte roční období.

Obrázky

Radost mám z každé vydařené vernisáže, kde se sejde hodně lidí, známých i neznámých a všichni se spolu dobře baví. To pak máme všichni doma pocit, že jsme uspořádali takovou pěknou svatbu. Jedna taková vypukne 4. září od pěti hodin odpoledne v Konírně Muzea Českého krasu a zvu na ni úplně každého.

Kalendář

Loni mi můj muž vydal nástěnný kalendář a asi se mu moje obrázky líbí, neboť vydává druhý – Lucie Suchá 2011. Jezdíme od města k městu a kalendář nabízíme do knihkupectví a galerií. Světe zboř se, někde si ho i vezmou. To pak mám radost, že člověk nedělá věci nadarmo.

Fotky a sklep

S radostí dostávám pozvání na pravidelná setkání Fotoriků. Mám pak důvod zalézt do sklepa, kde se s radostí ulejvám od domácích prací. Na světlo boží pak přinesu obtisk naší radostné minulosti. Díky Honzovi Šroubkovi a Jirkovi Semrádovi znám dost dobrých lidí. Radost mám z každé pěkné fotky okolo mě.

Písničky
Ráda si pouštím naší fonotéku a chodím na koncerty. Koncerty Green Day v Holešovicích nebo bubeníka Miloše Dvořáčka v Jiné Kávě byly zážitkem. Stejně tak mi dělá radost můj muž Tomáš, když napíše novou písničku, když mají koncert a já na něm můžu být s nimi. Momentálně mě potěšil oznámením, že budou natáčet novou desku.

Kluci

Radost mám ze všech svých čtyř kluků. Od největšího, který mi dělá, co mi na očích vidí, po nejstaršího syna Mikuláše, který neodmlouvá, prostředního Huberta, který odmlouvá, až po nejmenšího Jáchyma, který pro jistotu nemluví. Mám z nich radost ze všech. Je ale pravda, že mít prťouse ve čtyřiceti je úplně „jinej level“ než ve dvaceti. A tak je vymazlený Jáchym nejkrásnější ve střední Evropě, ne-li na celém světě.

Cesty

Vždy, jak je to možné, s radostí sbalím pingl nebo bandu a vyrazím. Někam, kamkoliv, prostě ven. Na řeku, na čundr do lesa, k moři nebo do hor.