Sacha Baron Cohen znovu útočí na bránice

Sacha Baron Cohen znovu útočí na bránice ve filmu Grimsby

Sacha Baron Cohen znovu útočí na bránice ve filmu Grimsby Zdroj: falcon

Po Boratovi či Diktátorovi britská komediální hvězda přichází s parodií špionážních filmů. Tentokrát si zahraje anglického burana, který pomůže zachránit svět.

Konceptuální humor, s nímž se Sacha Baron Cohen zapsal do dějin kinematografie, se pořád nevyčerpal. A to přesto, že každý film dává tomu následujícímu laťku nebezpečně vysoko. Novinka nazvaná Grimsby se sice nestane takovým hitem ani kultem, jako byl Borat, ani není tak uzavřeným komediálním vesmírem, jaký se povedlo vytvořit kolem Diktátora. Ale je působivou parodií jednoho žánru, v níž se navíc Cohen vrací do Velké Británie. A tu zábavně dekonstruuje podobně jako v Boratovi Ameriku, v Brunovi showbyznys nebo v Diktátorovi vztah mocností k Blízkému východu.

Hned v úvodu se tak ocitáme v nejšpinavějším koutku Británie, která je zamořená odpudivými zjevy. Mezi ně snadno zapadne Nobby (konečně jadrnou dělnickou angličtinou mluvící Cohen), který má kupu dětí a přítelkyni nikoli těhotnou, ale „tlustou jako prase“. Nobby má rád rodinu, fotbal, paření s podobně vymatlanými parťáky a jeho život je vlastně fajn. Až na to, že už 28 let hledá ztraceného brášku. Když se spolu setkají a vyjde najevo, že Sebastian je tajný agent, je zaděláno na tradičně cohenovský střet paralelních světů, které si nerozumí. A v takovém střetu lze rozehrát jakoukoli humoristickou kanonádu.

Grimsby znovu pracuje se škálou humoru jako málokterý další film. Jsou tu vtípky pokleslé, nechutné, zavrženíhodné, ale také skvostné, intelektuální, intertextuální, parodické. Je zcela jedno, které z nich převažují, na to si musí odpovědět každý divák sám. Důležitější je scenáristická brilance, s níž Cohen a jeho tým s jednotlivými vtípky pracuje. I sebemenší frk je pečlivě připraven, rozehrán a vypointován, jako by šlo o to nejdůležitější z celého filmu. Jednotlivé fáze gagu pak od sebe mohou dělit i desítky minut (viz scéna, která se v očích odpůrců filmu stane nejnenáviděnější sekvencí vůbec a odehrává se uvnitř slonice, nebo vtip s virem HIV s neskutečně zábavným finále).

Navíc Cohen znovu hraje tak suverénně a hraničně, že mu žánrově dokonalý Mark Strong stačí jen stěží. Výběr všech těch malých odporných lidí byl také skvělé.

Zajímavostí pak je režie Louise Leterriera, který doposud točil výhradně pompézní akční filmy (Kurýr, Souboj Titánů). Grimsby dokazuje, že má na víc.

Úvodní záběry hnusné tváře Anglie jsou úžasné, téměř dokumentární. A ačkoli je celý film postavený na stereotypech, vypovídá o bývalé mocnosti opravdu hodně. Akční scény natáčené z pohledu první osoby pak jsou možná přípravou diváka na budoucí sledování filmů pomocí zařízení virtuální reality. V nich budou tyto scény skutečně hypnotické.

Grimsby
(komedie, Velká Británie, 82 minut)
Režie: Louis Leterrier
Hrají: Sacha Baron Cohen, Mark Strong, Rebel Wilson, Isla Fisher, Penélope Cruzová
Hodnocení: 90 %