Šachista Carlsen byl loni nejlépe vydělávajícím hráčem esportu

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen Zdroj: Flickr

Magnus Carlsen (vpravo) na momentce z šachového utkání
Magnus Carlsen na momentce z šachového utkání
Norský šachista Magnus Carlsen se raduje z titulu mistru světa po závěrečné partii s Rusem Sergejem Karjakinem
4
Fotogalerie

Mistr světa v šachu Magnus Carlsen byl nejlépe vydělávajícím hráčem esportu v loňském roce. Na platformě Chess24 si na prémiích vydělal 510 587 dolarů (asi 11 milionů korun), díky čemuž se dostal do čela žebříčku sázkové společnosti Unikrn specializující se na esport.

Šachy přes počítač zaznamenaly loni velký boom kvůli koronavirové pandemii. Vedle třicetiletého norského velmistra, který v on-line prostředí vystupuje pod jménem DrNykterstein, se do elitní desítky dostal také americký šachista Hikaru Nakamura.

Příjmy špičkových hráčů esportu výrazně klesaly. Nejlepších padesát si vydělalo dohromady 11 milionů dolarů (zhruba 239 milionů korun), zatímco v roce 2019 to bylo pětkrát tolik. Například hra Fortnite snížila celkový objem odměn z 71,59 milionu dolarů (1,5 miliardy korun) na 7,88 milionu dolarů (171 milionů korun).

„Pandemie výrazně dopadla na prize money v esportu. Ale je povzbuzující vidět, že hráči stále vydělávají na velkých turnajích po celém světě, zatímco organizátoři dělají všechno pro to, aby fanouškům nabídli nejlepší možnou show,“ uvedl mluvčí společnosti Unikrn. Esport patří mladým. Věkový průměr padesátky nejvíce vydělávajících v roce 2020 byl 22,7 roku, dostalo se do ní sedm teenagerů.