Saúdská Arábie chce trumfnout Dubaj, postaví nejvyšší budovu světa

Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie

Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie

Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie
Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie
Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie
Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie
Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie
5
Fotogalerie
(OBRAZEM) Investiční firma saúdskoarabského prince Valída bin Talála Kingdom Holding Co. (KHC) podepsala dohodu s firmou Saudi Binladen Group o výstavbě nejvyšší budovy světa za 4,6 miliardy rijálů (20,8 miliardy korun). Mrakodrap Kingdom Tower vysoký nejméně 1000 metrů bude stát ve města Džidda u Rudého moře a je součástí plánovaného centra Kingdom City. Současnou nejvyšší budovou světa je Burdž Chalífa v Dubaji, která měří 828 metrů.

Projekt Kingdom City byl oznámen v roce 2008. Stavba mrakodrapu má trvat pět let a mají se v něm nacházet mimo jiné luxusní hotel, apartmány, luxusní byty a kanceláře, uvedly agentury AP a Reuters.

Výška budovy má přesáhnout jeden kilometr, přesné údaje zatím firma tají. Projekt budovy má na starosti americká architektonická kancelář Adrian Smith + Gordon Gill.

Projekt je jedním z několika ambiciózních megapodniků v království, prostřednictvím kterých se snaží země rozšířit své aktivity i do jiných oblastí, než je ropa.

Projekt Kingdom Tower, Saúdská ArábieProjekt Kingdom Tower, Saúdská ArábieVizualizace návrhu Kingdom Tower od architektonické kanceláře Adrian Smith + Gordon Gill.

„Projekt v sobě nese i politické poselství světu, že my Saudové v naší zemi investujeme přes všechny události, které se kolem nás dějí. Tedy probíhající nepokoje a revoluce,“ dodal princ Valíd bin Talála.

Projekt Kingdom Tower, Saúdská ArábieProjekt Kingdom Tower, Saúdská ArábieZdroj: Adrian Smith + Gordon Gill

KHC v červnu 2009 podepsala dohodu s dubajskou společností Emaar Properties o rozvoji a dohledu nad stavbou Kingdom City a Kingdom Tower. Firmu Emaar vlastní částečně vláda emirátu Dubaj a je developerem zatím nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, jejíž stavba stála 1,5 miliardy dolarů (zhruba 25 miliard korun).

Nejvyšší mrakodrap světa - Burdž Dubaj - měří 828 metrůNejvyšší mrakodrap světa - Burdž Dubaj - měří 828 metrů | CTKAktuálně nejvyšší mrakodrap světa - Burdž Chalífa - měří 828 metrů.

Princ Valíd bin Talál patří k saúdskoarabské vládnoucí rodině a je to jeden z nejbohatších lidí na světě. Džidda je druhým největším městem v zemi, má kolem čtyř milionů obyvatel.