Sauny roztápí. Kde si v Brně prohřát kosti

Sedmička přináší tipy na sauny, ve kterých Brňané uniknou podzimnímu chladu.

Brněnští pionýři saunování rádi vzpomínají na pisárenskou saunu vytápěnou kamny na dřevo. Od dob, kdy příznivci chvil v místnosti vytopené až na 130 °Celsia byli za výstředníky, se mnohé změnilo.
Původně skandinávský obyčej si dnes užívá mnoho Brňanů.
„Páteční saunou mi začíná víkend,“ říká s úsměvem pravidelný návštěvník sauny Jaroslav. „Po sauně jdeme s celou společností posedět, známe se léta,“ doplňuje Jaroslav. Pro mnohé je sauna nejen ideálním místem odpočinku, utužení zdraví ale i společenského kontaktu. V Brně je v současnosti několik desítek veřejně přístupných saun, ať již samostatně, jako součást koupališť či wellness zařízení. Jedná se o typické finské i parní sauny. Liší se cenou, komfortem i nabízenými službami.
Bára, Klára a Tereza jsou mladé ženy, které se saunováním teprve začínají. „Každý týden vyzkoušíme jinou saunu. Byly jsme na Dobráku, U Andersena, naposled v Komfort klubu,“ vypočítává studentka Tereza. „Dobrák je daleko od centra, Andersen je drahý, ale na odpoledne vyhlašují happy hours a mají příjemnou relaxační místnost,“ míní Bára.
To Radek Kratochvíl si saunu vybudoval doma. „Dlouho jsem přemýšlel, co udělat s vlhkým sklepem. V hospodě mě napadlo postavit v něm saunu. Sice mě to stálo tři a půl milionu, ale sklep mám suchý,“ pochvaluje si Kratochvíl. Ve Zdráhalově ulici provozuje saunu Komfort klubu.

Jak se správně saunovat?

„Dnes už si saunu může otevřít kdekdo bez patřičného vzdělání. Někteří pak zapomínají na to, že dobrá sauna musí především dbát na hygienu. My uklízíme
každý den dvě hodiny a jednou týdně děláme sanitární úklid. Jinak sauna zašedne a lidi přestanou chodit,“ říká Kratochvíl. Podle něj není důležité, z jakého dřeva jsou lavice v potírně, zda z cedru či africké vrby. Podstatné je dbát o správné provedení celé saunovací procedury. „Nejprve se osprchujete, osušíte a přejdete do prohřívárny, kde zůstanete deset patnáct minut, kdo co vydrží. Potom se zchladíte ledovou vodou z převrhávacího vědra či šupinkovým ledem a teprve zbaven potu přecházíte k venkovnímu
bazénku. Kdo chce, skočí si do něj. Kdo ne, pomalu chladne na lehátku. Jakmile začnete mít pocit chladu, vracíte
se do prohřívárny. Správné saunovaní sestává ze tří těchto cyklů a zakončuje se 45minutovou relaxací v odpočívárně,“ říká Kratochvíl.
Navzdory rozšířenému názoru není pravda, že by člověk v sauně zhubl. „Úbytek váhy souvisí se ztrátou vody, kterou je třeba po ukončení procedury doplnit,“ uzavírá Kratochvíl.

VÝBĚR ZE SAUN V BRNĚ

Sauna U Andersena

Je v ulici Slovákova 8.
Má otevřeno denně od 13.00 do 23.00.
Hodina v sauně a hodina v odpočívárně 160 korun.
Nabízí odpolední slevy.

Komfort Klub

Je na adrese Zdráhalova 45.
Nabízí ohřívárnu pro osm lidí, šupinkový led, bar.
Cena za dvouhodinovou proceduru je 129 korun.

Sauna Dobrovského

Součást areálu koupaliště na adrese Dobrovského 29.
Nabízí dvě zcela oddělené sauny pro muže a ženy.
Hodina stojí 160 korun.

Relax Sauna

Je v areálu Mendelovy univerzity na Třídě generála Píky 7.
Má oddělené hodiny pro muže i ženy.
Smíšené saunování je pouze v pátek od 16.00 do18.00.
Hodina a půl stojí 165 korun. Deset lidí zaplatí za tutéž dobu 860 korun.
Nabízí ochazovací terasu.

Las palmas

Je na adrese Galandauerova 17.
Jediná gay sauna v Brně.
Vstupné stojí 350 korun bez časového omezení.