Schody povedou na hradby

Hostašovy sady čekají na peníze. Za osm milionů korun mohou být krásnější.

Na kulatém minijevišti z mozaikových žulových kostek právě účinkují hudebníci. Z velké kamenné lavičky ve tvaru osmičky jim tleskají nadšení posluchači. Malé děti mezitím skotačí na schodech vedoucích na městské hradby. Tak by mohl vypadat poklidný den v Hostašových sadech. Radní usilují o to, aby se z parku postaveného ve třicátých letech minulého století znovu stala oáza klidu a odpočinku pro lidi. Modernizace části městské zeleně ale vyjde na zhruba osm milionů korun. A ty v městském rozpočtu zatím nejsou.

„Už jsme jednou žádali o dotaci. Ale byla tak malá, že většinu by muselo zaplatit město. Proto jsme se nyní rozhodli pro jiný dotační titul,“ říká Peter Pošefka, správce městské zeleně v Klatovech. Na úspěšnosti dotací závisí termín, kdy se s modernizací parku začne. Místní lidé se shodují, že právě toto místo hned vedle centra si razantní zásah do skladby zaslouží. „Keře tu jsou přerostlé, chodníky také nic moc. A na klidné posezení na lavičce to také moc není. Občas tu vysedávají opilci a hlučná mládež a člověk, když tu jde sám, se bojí,“ říká Klára Petrová z Klatov.

Nedostatek peněz je důvodem, proč se radní nepouštějí ani do úprav jiných zelených částí ve městě. Přerostlé a nemocné stromy, neupravené cesty nebo nedostatek laviček trápí i městský park. Stejně tak i lesopark Hůrka. Jen modernizace Mercandiniho sadů, tedy městského parku, by stála kolem dvaceti milionů.