Schopnosti mozku se začínají zhoršovat již v 45 letech

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Fungování mozku se začíná zhoršovat již v 45 letech. Vyplývá to z nové studie vědců University College London, kteří po dobu deseti roků sledovali paměť, slovní zásobu a schopnosti chápání u 7000 mužů a žen ve věku 45 až 70 let. Doposud se soudilo, že duševní úpadek začíná zhruba ve věku 60 let. Píše o tom dnes zpravodajský server BBC.

Ve skupině mužů a žen od 45 do 49 let vědci zjistili oslabení mentálních schopností o 3,6 procenta. S rostoucím věkem se fungování mozku dále zhoršovalo; takže ve věkové skupině 65 až 70 let už byl u mužů zaznamenán pokles schopností o 9,6 procenta a u žen o 7,4 procenta. Úpadek postihoval všechny sledované kategorie, kromě slovní zásoby.

Zkoumanou skupinu tvořili britští státní zaměstnanci, kteří byli testováni v letech 1997-2007. Při vyhodnocování výsledků se brala v úvahu také dosažená úroveň vzdělání.

Podle expertů jsou výsledky nové studie důležité mimo jiné pro léčbu demence, která je nejúčinnější, pokud se s ní začne, hned jak pacient začne vnímat zhoršování svých duševních schopností. Profesorka Archana Singhová-Manouxová, která tým výzkumníků vedla, upozornila, že podle studie demenci předchází slábnutí duševních schopností po dobu 20 až 30 let.

Zdůraznila také možnost prevence, jíž je především zdravý životní styl. „Zdravotní návyky jako kouření či fyzická aktivita mají vliv na úroveň poznávacích schopností mozku,“ řekla.

Podle některých vědců nechává nová studie ještě řadu otázek nezodpovězených. Výzkum kupříkladu neuvádí, zda se u některých ze sledovaných lidí vyvinula demence. Studii by také bylo zapotřebí provést na širším vzorku populace.