Sedm divů leží za humny

Jihovýchodní cíp Moravy je bohatý na památky. Směle se může chlubit svými sedmi divy. Kterými? Sedmička je vybrala z mnoha kandidátů.

Obyvatelé Břeclavska a Hodonínska mohou být právem hrdí na svých „Sedm divů světa“. Redaktoři Sedmičky je našli a jejich význam a hodnotu nechali okomentovat odborníky.

1. Lednicko-valtický areál
„Je zcela jistě nejvýznamnější památkou regionu. Už proto, že je zapsaná mezi památky UNESCO a její součástí je i lednický a valtický zámek,“ vyzdvihla význam klenotu jižní Moravy Vlasta Šrámková z Národního památkového ústavu v Brně.

2. Mikulčice
Zatímco památky v rozlehlém areálu mezi Lednicí a Valticemi už v prestižním seznamu světového kulturního dědictví jsou, archeologické vykopávky v Mikulčicích se o zápis teprve ucházejí. „Jedná se o národní kulturní památku, která je největším slovanským nalezištěm v zemi. Archeologové zde odkryli základy dvanácti kostelů, velmožského paláce a více než dva a půl tisíce hrobů,“ zdůraznil Jaromír Míčka, garant památkové péče pro Hodonínsko.

3. Milotice
Za vidění stojí i barokní zámek v Miloticích. „Je krásně opravený a jeho součástí je zachovaný komplex barokních staveb a zahradní architektury,“ vyzdvihl památku umělecký kurátor břeclavského muzea Karel Křivánek.

4. Sklípky v Petrově
Hodonínsko se může pochlubit i skvostem lidové architektury, kterým jsou vinné sklípky u Petrova. „Je to oblíbená zastávka turistů,“ připomněl hodonínský starosta Lubor Šimeček.

5. Pavlov
Mezi sedmi divy Břeclavska a Hodonínska nemůže chybět ani další ukázka lidové architektury, náměstí v Pavlově. „Pozoruhodné jsou zachované selské grunty na návsi. O bohatství zdejších vinařů svědčí i vinné sklepy s barokními štíty. Pavlov se může pochlubit i krásným kostelem svaté Barbory nebo barokním hřbitovem,“ popsala Šrámková.

6. Mikulov
K nejvýznamnějším patří bezpochyby i Mikulov. „Památek v Mikulově je opravdu hodně, ale unikátní je především židovský hřbitov. Ten patří k největším v republice,“ upřesnila Šrámková.

7. Příroda
Břeclavsko a Hodonínsko je bohaté nejen na kulturní, ale i na přírodní skvosty. „Nejvýznamnější lokalitou je Pálava, která zahrnuje hned třináct chráněných území. Výjimečná je i soustava lednických rybníků, které jsou důležitou ornitologickou rezervací,“ řekl Přemysl Heralt ze správy Chráněné krajinné oblasti Pálava.