Sedm radostí primáře Davida Buzka

Sedm radostí sedmi osobností Karviné, to je nový letní seriál Sedmičky. Se svými sedmi láskami se s čtenáři jako první podělí primář oddělení chirurgie páteře David Buzek.

Má zlaté ruce, je to lékař, který má o pacienta zájem a vždy si ho vyslechne. Tak hodnotí karvinští pacienti primáře Oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici Davida Buzka. I když primář říká, že nemá moc času na odpočinek, sedm radostí ve svém životě přece jenom našel a čtenářům Sedmičky je prozradil.

1. Rybaření

K rybařině mě dotáhl můj mladší syn Tobiáš. Chytáme většinou na menších rybnících, třeba na Skalce v Ostravě. Když si chceme zvednout sebevědomí, zajedeme si do Rybího domu v Chotěbuzi. Syn v místních sádkách chytil pstruha velkého asi dvaačtyřicet centimetrů. Nechytáme ani tak kvůli rybám, ale kvůli tomu, že se u toho odreagujeme.

2. Fotografování

Hrozně rád fotím, dokonce jsem měl kdysi na bývalém pracovišti výstavu. Mou láskou byla makrofotografie. S kolegou fotíme i průběhy operací. Snažíme se i z těch šroubků na operačním stole udělat nějakou zajímavou uměleckou fotku. Takovou, která by pak mohla viset někde v nemocnici na chodbě.

3. Chata v Zubří

Chalupa v Zubří je moje nejoblíbenější místo a jezdím tam s kamarády a dětmi několikrát za rok. Děláme tam takové klučičí záležitosti: indiánskou saunu, chodíme na hřiby, sekáme dřevo, vozíme piliny nebo kuchtíme na ohni. Chata je úplně na samotě, a to je hlavní důvod, proč tam jezdíme.

4. Vaření

Hrozně rád vařím. Krájím maso, míchám zeleninu, koštuju a mám z toho dobrý pocit. Když je pak jídlo hotové, tak si ho samozřejmě s chutí dám. Sleduji v televizi také kuchařské pořady s Jamiem Oliverem. Zkoušel jsem podle něho taky něco málo uvařit, ale vždycky jsem si ty recepty upravil trošku podle svého. Nejraději připravuji maso.

5. Šroubky a obratle

Možná se někomu bude zdát, že jsem nenormální, ale sbírám šrouby, které operativně zavádím pacientům do páteře nebo kloubů. Ty šroubky dávám do obrazů jako umělecká díla. Zrovna teď připravuji jeden větší obraz a chtěl bych ho vystavit v ordinaci. Šrouby si rámuji sám. Koupím rám, natřu si ho a do něho si sám šrouby lepím. Šroubů mám asi pět kilo. Získávám je třeba z různých firem nebo tréninkových kurzů. Spolu se šroubky sbírám také zvířecí obratle. Protože takový obratel, to je šíleně zajímavá kost. Už mám obratle z páteře srnce, prasete, krávy nebo berana. Největší, který mám, je z koně. Chybí už jen ty od exotických zvířat.

6. Staré knihy

Miluji staré tlusté knihy. Můžou být o čemkoli, ale musí být prostě staré tak dvě nebo tři stovky let. Už jenom ta jejich vůně je nádherná. Nejstarší kniha, kterou mám, je bible ze 16. století. Knihy mám prostě rád, ani ne tak beletrii, ale knihy, které jsou o životě.

7. Práce

Je fakt, že mě práce hodně naplňuje. Neznamená to, že když v nemocnici skončím, jedu domů s prázdnou hlavou. Jsem tady celý den, buď na ambulanci, nebo na sále. Tím, že jsem primář, musím vyřídit i spoustu papírů. Navíc člověk musí v tomto oboru získávat nové nové informace, musí se vzdělávat. Takže to je další náplň mého volného času.