Sedm set nových míst. Spása?

Kutnohorský závod Foxconn přijímá kvůli obří zakázce stovky nových lidí. Požaduje ovšem kvalifikaci.

Na Kutnohorsku momentálně bydlí téměř čtyři tisíce nezaměstnaných. Mnohým z nich teď stoupla šance sehnat práci. Firma Foxconn rozšiřuje výrobu a přijímá na sedm set nových pracovníků.

Důvodem je obří zakázka od firmy Hewlett-Packard (HP), která si nechá v kutnohorském závodě Foxconnu vyrábět servery a datová úložiště.

„Nový závod ročně vyrobí až milion serverů, což byla celková produkce Foxconnu v Česku v uplynulých třech letech,” uvedl generální ředitel HP Jan Kameníček.

Výroba v Kutné Hoře pokryje poptávku z celé Evropy, Středního východu a Afriky.

Pokles? Nejspíš ne

Navzdory mohutnému náboru však – paradoxně – nezaměstnanost na Kutnohorsku nijak dramaticky neklesne.

„Nějaké lidi pro Foxconn sháníme, ale rozhodně jich není sedm set, to číslo je podstatně menší. Proto se nedá očekávat, že by nám nezaměstnaných z ničeho nic výrazně ubylo,” řekla týdeníku Sedmička Eva Růžičková z kutnohorského úřadu práce. Důvodů je podle ní několik.

„Kdyby firma přijala sedm set nezaměstnaných, tak to samozřejmě bude obrovský skok. Ale pracovat tam půjdou i lidé, kteří dělají v jiných firmách, pracovní síly se různě přelévají. Jistě přijdou i zaměstnanci z jiných okresů, takhle velké firmy si navíc často dělají samy nejrůznější nábory. To jsou věci, které úřad práce nemůže všechny evidovat,” uvedla Růžičková.

Vzdělání nutné

Foxconn i HP mají na zaměstnance vysoké nároky. „Podmínkou je, aby měli střední vzdělání technického směru, uměli dobře anglicky a rozuměli počítačům,” uvedl Kameníček. Foxconn dosud přijal okolo tří stovek lidí, kteří procházejí školením.