Sedm zemí, ve kterých se Windows Phony prodávají lépe než Apple iPhone

Nokia Lumia

Nokia Lumia Zdroj: Repro z MobilMania.cz

Skončilo první čtvrtletí roku 2013, a tak se začínají objevovat první zprávy o prodejních výsledcích jednotlivých mobilních systémů. Do hodnocení se pustil také šéf PR oddělení amerického Microsoftu Frank Shaw, jež na svém blogu zveřejnil několik zajímavých informací o Windows Phone. Kupříkladu jsme se dozvěděli, že Windows Phone již v některých zemích zvětšil svůj podíl na poli mobilních telefonů na 10 a více procent. Tradiční „baštou“ okenatého systému je Itálie nebo Polsko.

Největší měrou se na prodejích podílí Nokia. S novými modely jako Nokia Lumia 520, 620 a 720 lze čekat další navýšení tržního podílu telefonů s Windows Phone.

Prozradil také, že na 26 trzích po celém světě bylo prodáno více telefonů s WP než telefonů BlackBerry. Když si však uvědomíme současnou situaci BlackBerry, není to žádná velká výhra. Zajímavější je však srovnání s Apple iPhonem. Zde vyšlo najevo, že v 7 zemích již prodeje telefonů s WP překračují prodeje iPhonu. Sám Shaw konkrétní země nejmenoval, ale následně je odhalila až IDC. Jedná se o Argentinu, Indii, Polsko, Rusko, Jižní Afriku, Ukrajinu a „zbytek střední a východní Evropy“.

Všechno jsou to země, kde hraje roli především cena zařízení, a tak se nelze divit, že drahý iPhone zde vykazuje nižší prodeje. I přesto se zdá, že je Windows Phone na správné cestě a úspěchy na velkých trzích jako je Rusko nebo Indie jsou velmi důležité. Z analýzy IDC také vyplynulo, že v každé ze třech posledně jmenovaných, tedy v Jižní Africe, na Ukrajině a ve „zbytku střední a východní Evropy“ se v posledním kvartále loňského roku neprodalo více než 100 tisíc telefonů s Windows Phone (a to ještě nebyl zohledněn tzv. „šedý trh“.

Zdroj: MobilMania.cz