Sedmá sezona? Povedená

Jihlavská Dukla hraje už sedm let první hokejovou ligu. Poslední dva ročníky byly pro slavný klub nejúspěšnější.

Dvanáct mistrovských titulů, pět vítězství na Spenglerově poháru, k tomu pět stříbrných medailí z Evropské hokejové ligy. To jsou čísla, která vysype z rukávu každý fanoušek hokejové Dukly Jihlava. Poslední úspěchy už jsou ale hodně zapadané prachem. Z mistrovského titulu se Dukla naposledy radovala před jednadvaceti lety.

Realita má jméno první liga. V ní červenožlutí působí už sedm let. A i když vyhlídky na návrat do extraligového kolotoče nejsou příliš aktuální, poslední dvě sezony se Dukle povedly. Loni skončila třetí, letos čtvrtá. V semifinále ale dokázala hodně potrápit jednoho z velkých favoritů.

Sedmička přináší ohlédnutí za sedmi sezonami ve druhé nejvyšší soutěži, které Dukla odehrála od roku 2005. Tehdy naposledy působila v extralize, kde se ovšem nedokázala vyhnout baráži. V ní podlehla hvězdami nabitým Českým Budějovicím a nadlouho tak opustila nejvyšší soutěž.

2005-2006: šok

Jihlava se po sestupu z extraligy zařadila k největším favoritům. V základní části tým vedený Milanem Chalupou nestačil jen na suverénní Ústí nad Labem a skončil druhý. Jenže ve čtvrtfinále přišla studená sprcha, Jihlava vypadla s Hradcem Králové po prohře 2:4 na zápasy. Konečné páté místo fanoušky příliš nepotěšilo.

2006-2007: až sedmí

Tým převzal současný trenér Petr Vlk. A dva roky po extraligových výšinách přišla do té doby nejhorší sezona v historii klubu. Základní část zakončila Dukla na sedmém místě a stejnou příčku obsadila i v konečném hodnocení. Ve čtvrtfinále nestačila na Ústí jasně 0:4 na zápasy. Severočeši naopak vyhráli první ligu a po vyškrtnutí Vsetína bez boje postoupili do extraligy.

2007-2008: dno

Kdo si myslel, že nemůže být hůř, pletl se. O rok později skončila Dukla až desátá a rok 2008 tak bude do kroniky zapsán černým písmem jako doposud nejhorší umístění jihlavských hokejistů v historii. Základní část sice týmu z Vysočiny poměrně vyšla, skončil pátý. Ale prohru s Vrchlabím v předkole play-off nesli těžce i ti nejzarytější fanoušci.

2008-2009: zlepšení

Stejně jako o rok dřív začal na lavičce trenér Karel Dvořák, v průběhu sezony jej nahradil Josef Augusta. Jihlava si trochu spravila chuť, ale po sedmém místě v základní části přišel v play-off brzký konec. Dukla bojovala, ale nestačila na favorizovaný Chomutov, kterému podlehla 2:4 na zápasy. Celkově skončila šestá.

2009-2010: opět šestí

Podobná sezona jako ta předchozí. Na lavičce zůstal trojnásobný kouč světových šampionů Josef Augusta a Duklu dovedl k šestému místu v základní části. Ve čtvrtfi nále byla nad síly jeho týmu Olomouc, která vyhrála 4:1 na zápasy a tým z Vysočiny tak skončil opět šestý.

2010-2011: mládí vpřed

Doposud nejlepší ročník od pádu z extraligy v roce 2005. Dukla hodně omladila, na lavičku se postavil staronový kouč Petr Vlk a jeho asistentem se stal Patrik Augusta. Dravý styl hokeje přilákal opět více diváků do ochozů a Jihlava se mohla radovat ze třetího místa. Poprvé od sestupu do první ligy si zahrála i semifinále. Porážka 0:4 od Chomutova na bronzové příčce nic nezměnila.

2011-2012: bez Bakuse

V nastoleném trendu pokračovalo mužstvo i v této sezoně. Po dlouhých deseti letech s jiným kapitánem než Oldřichem Bakusem, který ukončil kariéru. Tým trenéra Vlka skončil čtvrtý v základní části i celkově. Po dramatické čtvrtfi nálové sérii s Hradcem Králové, kterou rozhodoval až sedmý zápas, potrápila Dukla i favorizované Ústí nad Labem. Nakonec mu podlehla 1:4 na zápasy.