Sedmnáctá Stodola Michala Tučného připomene Zdeňka Rytíře

Stodola Michala Tučného

Stodola Michala Tučného Zdroj: Profimedia.cz

Sedmnáctý ročník hudebního festivalu Stodola Michala Tučného aneb Setkání přátel, který se koná ve dnech 22. a 23. srpna v jihočeských Hošticích u Volyně, připomene jeho hudebního i životního souputníka Zdeňka Rytíře.

Přestože byl zpěvák Michal Tučný označován za nekorunovaného krále české country hudby, vzpomínkového festivalu Stodola Michala Tučného se zúčastní také interpreti popové muziky. Na hlavní scéně si návštěvníci například budou moci vychutnat vystoupení skupiny Chinaski.

„Program festivalu startuje již v pátek odpoledne a od samého počátku nabídne bohatý program s koncerty kapel jako Schovanky, Double Eagle s Tomášem Linkou či pražskou formací Blueground, která bude i letos doprovázet zpěváky během sobotního večerního galaprogramu,“ uvedla za organizátory akce Martina Pechancová.

Druhý den festivalu pak nabídne další vystoupení na dvou jevištích. Na hlavní scéně se uskuteční koncerty Petra Spáleného, Roberta Křesťana a Druhé trávy nebo Františka Nedvěda. Program malé scény nabídne žánrově pestrou směsici od klasického folku přes rock až po tradiční americký honkytonk. Ve večerním programu si písničky Michala Tučného zazpívají Tomáš Linka, František Nedvěd, Jiří Zonyga, Richard Tesařík, Tomáš Trapl, Ondřej Hejma, Míša Tučná a další.

Hrob Michala Tučného v Hošticích u VolyněHrob Michala Tučného v Hošticích u Volyně | Profimedia.cz

Michal Tučný (1947 až 1995) byl jedním z nejpopulárnějších českých countryových zpěváků. Vyučil se prodavačem, poté vystudoval střední ekonomickou školu. V mládí se učil hrát na kytaru a klavír, zpíval ve sboru. Ve čtrnácti letech bubnoval ve školním dixielandu, potom působil ve skupině Makers a zpíval se skupinou B-sextet. Úspěchy sklízel se skupinami Rangers, Greenhorns (Zelenáči) a Fešáci a od 80. let s vlastními Tučňáky. Vydal alba jako Poslední kovboj, Mediciman, Jak chcete žít bez koní a další. Nahrával a vystupoval také s americkou zpěvačkou Rattlesnake Annie, českým posluchačům známou pod počeštěným jménem Anka Chřestýš. Natáčel i ve Stockholmu se skupinou Country Minstrels.