Šéf BlackBerry: Ve hře je prodej divize mobilních telefonů

BlackBerry

BlackBerry Zdroj: CC BY-ND 2.0: langleyo

Ztrátová kanadská společnost BlackBerry by uvažovala o prodeji své divize mobilních telefonů, pokud by se nepodařilo obnovit její ziskovost. Prohlásil to generální ředitel podniku John Chen.

Podíl BlackBerry na světovém trhu s chytrými telefony se koncem loňského roku propadl pod dvě procenta, zatímco v roce 2009 dosahoval zhruba 20 procent. Firma během uplynulých tří let v rámci úsporných opatření propustila zhruba 9500 zaměstnanců, tedy více než polovinu své celkové pracovní síly.

„Pokud nedokážu vydělávat peníze na mobilních telefonech, tak na tomto trhu nebudu působit,“ řekl Chen agentuře Reuters. Chen se do čela BlackBerry postavil teprve loni v listopadu. Jeho cílem je zaměřit pozornost podniku na firemní a vládní klienty a na divizi služeb.

Prohloubení ztráty na šest miliard dolarů

Společnost BlackBerry koncem minulého měsíce oznámila, že její čistá ztráta v uplynulém finančním roce prudce stoupla na 5,9 miliardy dolarů (zhruba 117 miliard korun) z 646 milionů dolarů v předchozím roce.

Tržby společnosti se ve finančním roce, jenž skončil 1. března, propadly na necelých sedm miliard dolarů ze zhruba 11 miliard v předchozím roce. Generální ředitel Chen podle agentury DPA doufá, že firma by mohla začít opět vykazovat zisky počátkem příštího roku.

Chen uvedl, že firmě se daří snižovat náklady rychleji, než plánovala. „BlackBerry dnes stojí na silnějších finančních základech a je na cestě k obnovení růstu a ziskovosti,“ prohlásil.

BlackBerry
Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android americké firmy Google.
Začátkem loňského listopadu BlackBerry opustila plán nechat se koupit jinou společností. Místo toho se rozhodla ke změnám, které jí mají pomoci k návratu k zisku.
V prosinci se kvůli snížení výrobních nákladů firma dohodla na spolupráci s tchajwanskou společností Foxconn. Již dříve přitom BlackBerry oznámila, že propustí 4500 zaměstnanců, což je zhruba 40 procent její celkové pracovní síly.