Šéf Facebooku Zuckerberg si snížil plat na jeden dolar ročně

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se díky vstupu Facebooku na burzu zařadil mezi 30 nejbohatších lidí planety.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se díky vstupu Facebooku na burzu zařadil mezi 30 nejbohatších lidí planety. Zdroj: ctk

Zakladatel největší sociální sítě na světě Mark Zuckerberg si v loňském roce snížil mzdu na jeden dolar ročně. Oproti roku 2012 si tak plat ořezal o více než 500 tisíc dolarů. Přes tři miliardy si však devětadvacetiletý Zuckerberg vydělal loni díky akciím.

Zuckerberg svým rozhodnutím následoval příkladu jiných ředitelů velkých firem, například Larryho Page z Googlu nebo bývalého šéfa Applu Stevea Jobse, když si snížil základní plat z půl milionu dolarů na symbolický jeden dolar.

Zhruba 3,3 miliardy dolarů ale Zuckerberg vydělal uplatněním opcí na nákup 60 milionů akcií společnosti. Velkou část na trzích nabídl v prosinci a zisk z nich hodlal podle tehdejšího sdělení firmy použít na zaplacení daní. Menší část, jejíž hodnota ke konci roku činila skoro miliardu dolarů, Zuckerberg věnoval charitě.

I přes tyto transakce a dary je Zuckerberg dál největším akcionářem Facebooku. Nadále vlastní akcie zhruba o hodnotě 25,7 miliardy dolarů.

Nejlépe placenou manažerkou ve Facebooku byla loni znovu provozní ředitelka Sheryl Sandbergová. Včetně kompenzací si přišla na 16,1 milionu dolarů, kvůli nižším odměnám v akciích to ale bylo o 38 procent méně než předloni.