Šéf Fordu si loni vydělal téměř 30 milionů dolarů

Alan Mulally, Ford

Alan Mulally, Ford Zdroj: ctk

Generální ředitel americké automobilky Ford Motor Alan Mulally si loni vydělal celkem 29,5 milionu dolarů (zhruba 550 milionů Kč), tedy o 11 procent více než v roce 2010, ačkoli firma nesplnila některé své cíle. Vyplývá to ze zprávy podniku pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy.

Mulally tak loni podle agentury AP patřil mezi nejlépe placené ředitele ve Spojených státech. Jeho vysoký plat však vzbuzuje negativní reakce. Prezident odborové organizace United Auto Workers (UAW) Bob King označil Mulallyho plat za „nehorázný“ a „morálně špatný“.

Automobilka Ford byla loni již třetí rok za sebou zisková. Nepodařilo se jí však dosáhnout některých cílů v oblasti nákladů, kvality a tržního podílu, napsala agentura Reuters. Čistý zisk Fordu loni stoupl na 20,2 miliardy dolarů, tedy na nejvyšší úroveň od roku 1998. Velkou měrou se na něm ale podílely účetní změny.

Ford se vyrovnal s nedávnou krizí v americkém automobilovém průmyslu lépe než jeho domácí konkurenti General Motors a Chrysler. Těm musela pomoci americká vláda a obě automobilky byly dokonce po určitou dobu nuceny využívat bankrotovou ochranu před věřiteli.