Šéfka IBM: Všechna rozhodnutí budou řízena velkými daty

IBM

IBM Zdroj: Jan Sedlak

E15.cz ze Singapuru: IBM už nějakou dobu udivuje svět tím, co dokáže jeho „umělá inteligence“ Watson. Ten díky obrovskému množství dat, které umí z různých zdrojů zpracovat, analyzovat a zasadit do kontextu, svým „přemýšlením“ a rychlostí velice často překoná člověka. I když technologie z Watsona dostávají čím dál větší roli také v běžných produktech IBM, stále jde ale spíše o technologii budoucnosti. Slouží ale dobrá ukázka toho, jakou roli budou velká data a jejich analýza v budoucnu hrát.

Podle IBM to bude role naprosto zásadní. „Všechna rozhodnutí budou řízena velkými daty a jejich analýzou,“ řekla při svém vystoupení na konferenci InterConnect v Singapuru výkonná šéfka IBM Virginia Rometty. Nemyslela tím úplně, že by to, kdy si má člověk dojít na toaletu, spadalo do tohoto popisu, je to sdělení určené zejména pro firmy a podobně.

Společnosti, lidé či třeba do internetu připojené přístroje generují stále větší a větší množství strukturovaných a nestrukturovaných dat, jejichž analýza může přinést zcela nové objevy. Firmy například pomocí třídění big data mohou predikovat, jak se budou chovat jejich zákazníci, jaká jsou rizika na trhu či jak postupovat při výrobě, a na základě analyzovaných informací pak „odhadovat budoucnost“ a připravovat byznysové aktivity. Velká data se ale dotknou i běžných lidí. Miniaturní čipy třeba budou sbírat data o zdravotním stavu pacienta a díky jejich zpracování pak bude možné rychle nacházet nemoci.

Predikování budoucnosti

O velkých datech jsou i věci, u kterých se to na první pohled nemusí zdát. „Vezměte si třeba takovou baterii v chytrém elektrickém automobilu. Ta je celá o big data a sběru informací,“ popisuje Rometty. Právě nová generace chytrých zařízení označovaných jako „internet věcí“ (IoT) má stát za expanzí velkých dat a důležitostí jejich sběru a analýzy. „V budoucnu bude většina věcí chytrých (a generovat data). Do roku 2020 například bude 90 procent automobilů chytrých,“ navazuje s predikováním budoucnosti Rometty.

IBM není jedinou společností, která v tuto budoucnost věří. Tradiční IT giganti jako SAP či Oracle budují nové technologie postavené na velice rychlých databázích běžící v operační paměti (in-memory) a utrácejí za nákup a vývoj analytických nástrojů. Big data platforma je jeden z nejrychleji rostoucích open source projektů, nestrukturovaná databáze MongoDB sbírá investice ve stovkách milionů dolarů, stejně jako hromada dalších big data startupů. Z českých vypadají slibně například Futurelytics.

Výkonná ředitelka IBM Virginia Rometty.Výkonná ředitelka IBM Virginia Rometty. | Jan Sedlak

„Velká data do jisté míry umožní predikovat budoucnost, a to i třeba do té míry, že bude možné zjistit, jak se budou šířit nemoci a podobně,“ tvrdí šéfka IBM. Sílu velkých dat už před rokem pro E15.cz vysvětlovali manažeři a výzkumníci HP. Farmaceutické společnosti například budou moci podle příspěvků na sociálních sítích zjistit, kde na světě zrovna bují chřipková epidemie (třeba podle statusů uživatelů) a ve svých systémech okamžitě zadat výrobu léků a zajistit jejich distribuci do obchodů. Podobných scénářů se nabízí mnoho.

Softwarové nástroje se s analýzou dat učí pracovat a některé z nich už jsou velice vyspělé. Zatímco dříve se ke slovu dostávala především takzvaná business intelligence (BI), která z dat umí poskládat různé grafy a výstupy, dnes na tuto analýzu navazují prediktivní modely. Díky tomu je tak možné odhadovat onu budoucnost a objevují se i nástroje pro analýzu obličejů, odhadování finančního risku a mnohé další.

Miliardový byznys

IBM samozřejmě o big data nemluví jen tak nadarmo, vidí v nich veliký byznys. „Na tuto oblast jsme udělali velkou sázku,“ potvrzuje Rometty. Její společnosti do velkých dat a analytiky v posledních letech investovala 24 miliard dolarů. Kupuje mladé zajímavé společnosti, buduje výzkumná centra a vytváří kompletní sadu technologií, díky kterým je možné data zpracovávat. Společnost počítá, že tento byznys do 2 let vygeneruje až 20 miliard dolarů a do budoucna poroste ještě více.

Big Blue má díky tomu nejenom samotné softwarové nástroje a „umělou inteligenci“, ale také rychlý hardware, na kterém je možné data zpracovávat a ukládat (třeba systémy PureSystems a PureData), a rovněž cloud (koupený SoftLayer) a platformu mimo jiné vycházející z open source Hadoop. „SoftLayer jsme nekupovali pouze kvůli zákazníkům a cloudovým aplikacím, ale i kvůli velkým datům,“ řekla při prezentaci big data technologií viceprezidentka IBM Mychelle Mollot. „Jeho role v této oblasti ještě více poroste.“

Čtěte také:

IBM chrastí miliardami a ve velkém zbrojí v cloudu

IBM investuje miliardy dolarů do podpory Linuxu a otevřeného softwaru

Velikým odbytištěm pro big data a analytiku nemají být pouze západní trhy, ale minimálně v případě IBM také trhy rozvíjející se, kde do nových technologií ve velkém investují a v mnoha ohledech mohou stavět své IT systémy a infrastrukturu na „zelené louce“. Více než polovina uživatelů internetu je na rozvojových trzích.

Big data mají stát i za narůstajícím utrácením firem a státních institucí za IT technologie. IBM ukazuje i to, že výkonní ředitelé firem označují IT za hlavní externí faktor, který formuje jejich společnosti.

Cestu autora na konferenci InterConnect 2013 hradila společnost IBM.