Šéfka Yahoo Mayerová: Chceme být hlavní vyhledávač v iOS

Šéfka Yahoo Marissa Mayerová

Šéfka Yahoo Marissa Mayerová Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: JD Lasica via Flickr

Yahoo by chtělo nahradit Google a stát se hlavním vyhledávačem operačního systému iOS od Applu. Prohlásila to šéfka Yahoo Marissa Mayerová. Dohoda Applu s Googlem končí letos a není jasné, zda technologický obr z Cupertina chce ve spolupráci pokračovat.

„Pohybujeme se v byznysu vyhledávačů a každý v tomto oboru musí mít o iOS zájem,“ prohlásila Mayerová. Podle ní jsou uživatelé iOS nejzajímavější a nejlukrativnější skupinou uživatelů na světě.

Jak dokládá server Cultofmac.com, na světě je aktuálně miliarda zařízení se systémem iOS, což je obrovský zásah potenciálních zákazníků a velmi lákavé pro inzerenty. Navíc iOS uživatelé utrácejí v průměru daleko více peněz než uživatelé Androidu.

Výsledky Yahoo nepřekvapily
Společnost Yahoo nedávno představila výsledky za čtvrté čtvrtletí. Její tržby se meziročně snížily o téměř dvě procenta na 1,18 miliardy dolarů. Podle agentury Bloomberg nicméně byly v souladu s očekáváním analytiků.
Firma Yahoo se nedávno také rozhodla přesunout svůj patnáctiprocentní podíl v největším čínském internetovém prodejci Alibaba do samostatného podniku. Tento krok má podle agentury AP v budoucnosti ušetřit miliardy dolarů na daních. Yahoo vlastní ve společnosti Alibaba 384 milionů akcií v hodnotě kolem 40 miliard dolarů (téměř bilion korun).

Zájem má také Microsoft

Podle dřívější zprávy serveru Živě.cz kolem iOS krouží také manažeři Microsoftu. Bing od Microsoftu už Apple používá v rámci své asistentky Siri a také v integrovaném vyhledávači v nejnovější verzi OS X.

Apple doposud spolupracuje s Googlem na základě dohody z roku 2010. Smlouva však vyprší během letošního roku. Už delší dobu se spekuluje, že Apple zřejmě nebude mít o prodloužení spolupráce zájem. Ztráta postavení na iPhonech by Google jistě zabolela, jedná se totiž společně s Androidem o klíčovou platformu.