Šéfka Yahoo si za půl roku vydělala 37 milionů dolarů

Šéfka Yahoo Marissa Mayer by ve funkci mohla vydržet déle, než její předchůdci. Zatím se jí totiž daři.

Šéfka Yahoo Marissa Mayer by ve funkci mohla vydržet déle, než její předchůdci. Zatím se jí totiž daři. Zdroj: profimedia.cz

Nová šéfka Yahoo Marissa Mayer si za loňský rok u internetové firmy vydělala 36,6 milionu dolarů. Své nové funkce se přitom chopila až v červenci. Vysoký plat nové šéfky přitom vyvolává odpor některých akcionářů.

Základní plat šéfky Yahoo přesahující 450 tisíc dolarů byl navýšen o bonus za dobré výsledky firmy ve výši 1,2 milionu dolarů a akcie v hodnotě 35 milionů dolarů. Mayer navíc část svého loňského působení u Yahoo strávila na mateřské dovolené.

Letos by měl základní plat šéfky Yahoo stoupnout na milion dolarů. Pokud navíc firma dosáhne stanovených finančních cílů, získá bonus dva miliony dolarů. Pokud Mayer u Yahoo vydrží plánovaných pět let, měla by celkem získat 120 milionů dolarů, většinu z této sumy prostřednictvím akcií.

Asi s tímto platem ale není Mayer nejlépe placeným zaměstnancem internetové firmy. Tím byl loni provozní ředitel Henrique de Castro, kterého si Mayer přivedla z Googlu. Do Yahoo přišel až v říjnu, přesto se jeho loňský příjem vyšplhal na 39,2 milionu dolarů.

Akcie Yahoo od začátku roku, kdy začala Mayer uplatňovat svůj plán záchrany firmy, posílily o 24 procent. Řada akcionářů ale přesto protestuje proti tomu, aby vedení firmy dostávalo tak vysoký plat. Předchozí šéf Yahoo Ross Levinsohn si za poslední půlrok u firmy vydělal 13 milionů dolarů, tedy výrazně méně než jeho nástupkyně.

Vytížená „googirl“ Marrisa Mayerová zachraňuje Yahoo!