Sehnat zubaře je výhra

Najít v Klatovech zubaře, který přijímá nové pacienty, není problém. Komplikované to mají lidé v Sušici a Horažďovicích.

Přijímají zubaři na Klatovsku nové pacienty? A jak nejrychleji člověk zjistí, který zubař má ve svém registru ještě volno? Test Sedmičky prokázal, že ačkoliv stomatologů v regionu ubývá a na jednoho zubaře připadá více než tisíc obyvatel, řada z nich nemá s přijetím nových pacientů problém.

Chcete objednat?

Čtyři zubaře z Klatov, kteří by měli přijímat nové pacienty, jsme našli na webových stránkách České stomatologické komory. V testu Sedmička vyzkoušela, nakolik jsou informace aktuální. Redaktorka se vydávala za ženu, která se přestěhovala z jihočeské metropole a nyní shání zubaře pro sebe a svou dceru.

„Paní doktorka jde na mateřskou, takže bohužel nové pacienty nepřijímá. Ale zkuste zubaře Dominika Baštaře,“ poradila ochotně sestřička z ordinace Květuše Rachové. S otazníkem zůstává ordinace Marie Šotové, která je také na seznamu zubařů, ale v době testu byla na dovolené. Úspěšná byla Sedmička ve zbylých dvou ordinacích. „Bereme nové pacienty. Chcete hned objednat?“ ptá se sestřička z ordinace Jindřišky Kozákové.

Domluvíme se, že přijdeme zhruba za týden. Do evidence pacientů zájemce zařadí i zubařka Ilona Sudová. Když Sedmička přednesla prosbu, že hledáme zubaře, který bere nové pacienty, chvíli bylo na druhé straně telefonu ticho. To proto, že se sestra radila s doktorkou, aby s námi zkonzultovala možný termín první návštěvy.

„První návštěva u zubaře by měla být minimálně po třech měsících od poslední návštěvy. Takže až vám tenhle termín vyprší, klidně se zastavte a odvolejte se na to, že už jsme spolu mluvili po telefonu,“ ujistila Sedmičku sestřička. Zubař z Klatov Dominik Baštař zaznamenal ve své ordinaci opačný trend. Do ordinací chodí méně lidí. „Finančně náročné zákroky z oblasti protetiky si mnozí nemohou dovolit a šetří na jiné, důležitější věci,“ vysvětluje Baštař.

Krize na Sušicku

Na výběr ze zubařů naproti tomu nemají lidé v Sušici a v Horažďovicích. Sedmička vyzkoušela telefonicky zkontaktovat tři zubaře v každém z měst. Pouze v Sušici u Olgy Huřťákové byla úspěšná. „Vím, že na Klatovsku je zubařů nedostatek. Proto nové pacienty přijímám. Bez ohledu na to, zda jsou to děti nebo dospělí,“ říká Huřťáková, která má za sebou třicetiletou praxi v zahraničí.

Situace s počtem zubařů by se mohla vylepšit už v nejbližší době. Letos poprvé totiž končí absolventi pětiletého studia na lékařských fakultách v oboru stomatologie. Ti si mohou bez dříve povinné tříleté praxe sami otevřít ordinaci a začít s léčbou pacientů.