Sentimentální komedie o roztomilé tyrance

Božská Florence

Božská Florence Zdroj: bioscop

Meryl Streepová a Hugh Grant v hlavních rolích komedie o nejhorší zpěvačce světa. Slavná herečka tu dokonale špatně zpívá.

Necelý rok po Marguerite přichází do kin další film inspirovaný osobností „nejhorší zpěvačky světa“ Florence Foster Jenkinsové. Britská verze Stephena Frearse nazvaná Božská Florence vychází víc ze skutečnosti – a přitom působí víc jako pohádka.

Marguerite se odehrávala ve Francii za časů avantgardy po první světové válce a vyprávěla o ženě snažící se hudbou nahradit ztracenou lásku manžela. Božská Florence, kterou napsal nepříliš známý televizní scenárista Nicholas Martin, zůstala u skutečného jména bohaté ženy s vášní pro operu a falešným hlasem i v roce 1944 v New Yorku. Probíhající druhou světovou válku Florence ignoruje podobně jako jakýkoliv nesouhlas se svými nápady.

Frears brzy ukáže, že její úžasný život je klam z paruk, šminek a peněz umlčujících kritiku. Nakonec se ale stejně rozhodne Florence (v podání populární a dokonale špatně zpívající Meryl Streepové) smát s láskou a dojímat se nad její silou čelit protivenství. Divák by ideálně měl zaujmout postoj Florencina nového mladého pianisty, případně jejího nevěrného, ovšem oddaného manžela v podání zestárle šarmantního Hugha Granta. Ten svou ženu stále miluje a obdivuje, i když s ní nesdílí ložnici (a i když se Grant ke Streepové příliš nehodí).

Plakáty připomínají, že snímek plný pohledných interiérů pochází od režiséra Královny a Philomeny, z Frearsovy rozmanité tvorby jeho novinka nicméně nejvíc připomíná titul Show začíná o jiné výstřední dámě divadelního světa, který také hlubší obsah vyměnil za příjemnější vůni nostalgie a sentimentu.

Nová sladkobolná komedie chce ještě méně než Marguerite zkoumat krutost nenaplněných ambicí, pošetilost iluzí či pokrytectví okolí, které je ve vlastním zájmu podporuje. Stejně jako sama hrdinka, i film většinu svých melancholických momentů zažene s úsměvem a otravně vytrvalým optimismem. Florence je „roztomile“ sebestředná, láskyplná a štědrá tyranka.

Frears přesto trvá na tom, že bychom měli tleskat jejímu zápalu, citu a umanutosti a fandit jí jako každému outsiderovi, který si dokáže navzdory zdravému rozumu prosadit svou.

Božská Florence
(tragikomedie, Velká Británie/Francie, 110 minut)
Režie: Stephen Frears
Hrají: Meryl Streepová, Hugh Grant
Hodnocení: 60 %