Seriál roku hledá metodu v chaosu

Clive Owen

Clive Owen Zdroj: Profimedia.cz

První řada Knick: Doktoři bez hranic, která o víkendu skončila na Cinemaxu a je stále dostupná na HBO Go, se odehrává v roce 1900. Přitom málokterý seriál vypadá tak moderně.

Steven Soderbergh, režisér, střihač a kameraman Knicku, svůj cit pro obraz a zvuk otiskl do svého nového televizního projektu lépe než do loňské opulentní biografie Liberace. Deset dílů fiktivního pohledu do zákulisí newyorské nemocnice Knickerbocker představuje chirurgicky přesný řez společností na hraně pokroku, který odhalí všechen hnis pod její kůží, šílenství, zmatek a špínu.

Scénář vychází od Jacka Amiela a Michaela Bergera. Střídají se v něm osobní příběhy lékařů v čele s charizmatickým egocentrikem a narkomanským géniem dr. Thackerym (ve strhujícím podání Cliva Owena) s ukázkou obecných společenských problémů. Najdeme tu rasismus, jemuž po svém čelí nový černý doktor v Knicku, kriminalita a samozřejmě stav medicíny na přelomu století. Jen málokdy ale příběh zahne tam, jak podle zažitých vzorců očekáváme.

V tichých nemocničních prostorech bublá nervozita a neklid zpřítomněný neobvyklými záběry kamery, jejím rozostřováním a přesně používanou elektronickou hudbou. Bílé pláště a černé obleky kontrastují s krví při operacích ukázaných velmi otevřeně. Kumulující energie vyvrcholí v sedmé epizodě útokem na nemocnici, v dalších třech dílech pak na hrdiny postupně doléhá kocovina ústící do krutě ironického závěru.

Knick je temný seriál s černým smyslem pro humor, v němž nostalgie ani sentiment nemá místo a který nehodlá své nejednoznačné a chybující postavy ani diváky konejšit jednoduchými pohádkami. Fascinujícím způsobem vypráví o hledání metody, která by zkrotila okolní chaos a šílenství. A k tomu patří k nejlépe vypadajícím i znějícím seriálům dneška.

Knick: Doktoři bez hranic
(lékařský/historický, USA, 10 epizod)
Režie: Steven Soderbergh
Hrají: Clive Owen, Juliet Rylanceová, André Holland
Ke zhlédnutí na HBO Go
Hodnocení: 90 %