Seriálů podle slavných filmů přibude

Martin Freeman si zahrál v první sérii televizního Farga, která sklidila celou řadu ocenění.

Martin Freeman si zahrál v první sérii televizního Farga, která sklidila celou řadu ocenění. Zdroj: fx

Americké televizní stanice sázejí na to, že známé tituly stříbrného plátna přilákají diváky také k původní tvorbě. Mnoho seriálových adaptací ale končí krachem.

Fargo, Psycho, Minority Report či Terminátor. Tyto a řadu dalších legendárních filmů nespojuje žánr, doba vzniku ani úspěch v kinech, přesto mají jedno společné. V posledních letech z nich ze všech vznikly televizní seriály. Seriálové adaptace starších filmů se stávají fenoménem současnosti a americké stanice se předhánějí v oznamování dalších známých předloh, které brzy diváci budou moci v moderním pojetí vidět na obrazovkách.

Trend naposledy potvrdilo vedení Foxu Dana Waldenová (šéfka televizních operací) a David Madden (nejvyšší ředitel Foxu) při představení chystaných projektů na sezonu 2016/2017. Za ty nejočekávanější označili televizní adaptace proslulého hororu Vymítač ďábla a série krimikomedií Smrtonosná zbraň. „Předělávky nezaručují automaticky úspěch, toho jsme si vědomi stejně jako ostatní,“ citoval Waldenovou magazín Variety.


10 nejlepších filmů roku 2018 a další tipy: Na vrchol se derou snímky, které v kině neuvidíte


„Přesto doufáme, že tyto známé tituly, pokud budou dobře zpracovány, mohou přitáhnout pozornost diváků i na zbytek naší tvorby,“ osvětlila záměry stanice její vedoucí.

O vrtkavosti amerického publika se nedávno přesvědčila stanice A&E. Ta letos na jaře s velkou slávou uvedla seriál Damien, který vycházel z hororu Satan přichází. Pro nedostatečný zájem diváků však vedení stanice seriál zrušilo po první sezoně. Stejný osud měl letos také seriál Limitless, který vznikl podle stejnojmenného filmu z roku 2011. A loňský pokus o seriál ze světa Minority Report dopadl ještě hůř, když byl zrušen po pouhých 10 epizodách, ačkoli první série měla mít 13 dílů.


10 nejlepších seriálů poslední dekády a důvody, proč je rozhodně nesmíte propásnout. Více zde >>>


Fenomén seriálových adaptací filmů se původně rozvíjel především v animované tvorbě. Od devadesátých let vznikaly dětské verze filmů jako Rambo, Růžový panter nebo Maska. O pár let později se také začaly objevovat televizní verze úspěšných filmů. Největšího úspěchu dosáhla Hvězdná brána, jež se dočkala mnoha set epizod.

V současnosti se největší odezvě kritiků i diváků těší Fargo vycházející z temného snímku bratří Coenů. První série měla na stanici FX premiéru v roce 2014 a na příští rok se chystá již třetí řada. Seriál sklidil řadu cen včetně dvou Zlatých glóbů a podle uživatelů IMDB.com je to 24. nejlepší seriál všech dob.

Vybrané televizní adaptace filmů

  • Hannibal (Mlčení jehňátek)
  • Fargo (Fargo)
  • Bates Motel (Psycho)
  • Minority Report (Minority Report)
  • Scarlett (Jih proti Severu)
  • The Lion Guard (Lví král)
  • Damien (Satan přichází)
  • Růžový panter animovaná série (Růžový panter)
  • The Sarah Connor Chronicles (Terminátor)
  • Hvězdná brána (Hvězdná brána)
  • Klonové války (Star Wars)