Sériové vraždy na sídlišti

Jiří Březina

Jiří Březina Zdroj: Jiří Březina

Ač je Polednice už třetí knihou Jiřího Březiny, jedná se o chronologicky teprve první případ, který vyšetřuje detektiv Tomáš Volf (starší Promlčení je až druhý díl v pořadí). Novopečený elév kriminálky se musí s kolegyní popasovat se sérií několika vražd mladých dívek. K těm dochází během rozpáleného léta na sídlišti, které inspirovalo, dle autorových slov, českobudějovické sídliště Máj.

Zápletka Polednice je dobře vystavěna a Březinův jazyk je na velmi dobré úrovni. Nechybí správné napětí při pátrání po skutečném pachateli, stejně jako několik falešných podezřelých. Autor se také drží toho, co mu sedí nejlépe, tedy obyčejných chlapíků, nikoliv klasických drsňáků, jak ostatně předvedl už ve své prvotině Na kopci. Volf se opět vymaňuje ze stereotypu o životem omláceném detektivu samotáři, který hravě vyřeší každou situaci. Volf je obyčejný člověk, který se snaží dobře vykonávat svoje povolání.

Kniha PoledniceKniha Polednice

Ostatně Březina sází na práci s postavami a jejich psychologii víc než na akční scény. Díky tomu se čtenáři s Březinovým hrdinou snadno ztotožní a příběh si lépe vychutnají. Samozřejmě ani v Polednici se autor nevyhnul závažným společenským tématům, ostatně sídliště nepopisuje pouze z té kladné stránky, ale všímá si také například problematiky lidí bez domova. Dominantou Polednice je finále, které je naprosto emotivní a čtenáře nenechá chladné.

Polednice je tak zatím nejlepším románem, který Jiří Březina napsal. Pokud bude pokračovat v podobném duchu, máme se opravdu na co těšit.

Jiří Březina: Polednice
Nakladatelství: Motto
Cena: 249 korun
Hodnocení: 80 %