Šerm. Sport pro každé zdravé dítě

Lyžařem, šermířem nebo hokejistou? Nový seriál Sedmičky představuje sporty pro děti v Karlových Varech.

Prvního března začíná v Aténách Mistrovství Evropy kadetů ve sportovním šermu. Česká republika posílá do Řecka čtyřčlenné družstvo chlapců a stejně početnou skupinu dívek. Z osmi reprezentantů, kteří zkříží kordy s evropskou konkurencí, tvoří rovnou polovinu dorostenci karlovarské Lokomotivy. Tři chlapci a jedna dívka.
Šermíři z Karlových Varů už roky patří k absolutní domácí špičce v mládežnických kategoriích a jsou zásobárnou talentů pro český národní tým. Jeden z nich, Adam Klsák, vybojoval předloni na evropském šampionátu kadetů stříbrnou medaili.
„Z pohledu našeho oddílu je to zatím největší úspěch. Mým snem je vychovat v blízké budoucnosti z některého z našich dětí závodníka, který bude evropskou seniorskou špičkou,“ plánuje profesionální trenér karlovarských šermířských nadějí Martin Rubeš. Oddíl Lokomotiva Karlovy Vary sdružuje 113 šermířů, přibližně padesát z nich jsou děti. Podle věku se dělí do čtyř kategorií – mladší žáci (9-12 let), starší žáci (13-15), kadeti (16-17) a junioři (18-20 let). „Ideální je začít se šermem hned v devíti letech, protože náš sport, který je z jedné poloviny zároveň uměním, chce svůj čas,“ upozorňuje Rubeš s tím, že v šermu víc než na fyzických parametrech závodníka záleží na hlavě a píli.
„Samozřejmě, že pohybové nadání je také významné, hodně však záleží na inteligenci. Pak už je to jen trénink a práce,“ dodává.

Krok za krokem

Když do karlovarského oddílu nastoupí nové dítě, do závodu ho trenéři pošlou nejdříve až za rok. A to ještě jen v případě, že už umí s kordem dobře zacházet. Všichni totiž začínají od píky. První půlrok se děti učí jen základní pohyby a šermířskou etiketu, poté intenzivně pilují body. Do trenéra. Zhruba před třemi roky tak začínala i Kristýna Křížová, která už má jako mladší žákyně ve své sbírce i první medaile z mistrovství republiky. „Asi je tam dobrý kolektiv, protože dceru šerm hrozně baví. Navíc se jí za tu dobu zlepšila fyzická kondice,“ pochvaluje si Olga Křížová, matka talentované šermířky.
Podle karlovarského lékaře Josefa Havlíka je šerm vhodný sport pro každé zdravé dítě. „Nedoporučuji ho však dětem s vadou zraku, protože právě oči jsou při šermu velmi důležité,“ upozorňuje na jediný možný zádrhel.