Severní Korea najala kvůli propagandě armádu tří tisíc hackerů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Severní Korea údajně sestavila tým tří tisíc hackerů, jejichž úkolem je propagovat režim KLDR a zároveň napadat politiku jižního souseda a Spojených států amerických.

Internetoví trollové prý používají ukradenou identitu jihokorejských uživatelů internetu a zveřejňují své kritiky na internetových diskusních fórech. Podle jihokorejských zdrojů KLDR operuje ze 140 stránek na serverech umístěných v 19 zemích světa.

Online propaganda agentů zřejmě roste. Zatímco předloni agenti zveřejnili 27 tisíc komentářů namířených proti Jižní Koreji, v loňském roce to už bylo přes 41 tisíc kilometrů.

Severokorejci s tím chtějí vynutit lepší přístup jihu

Podle Andreie Lankova, který studoval v Pchjongjangu a v současné době působí na univerzitě v Soulu, hackeři neusilují o zničení jihokorejského politického systému. „Pouze chtějí, aby se v Jižní Koreji dostala k moci vláda, která by měla pozitivnější přístup k Severu a byla ochotnější poskytovat pomoc, pro kterou by stanovovala minimální podmínky. Chtějí také vytvořit malé jádro věrných přívrženců, kteří by se podle nich mohli ve vzdálené budoucnosti stát významnou politickou silou,“ řekl Lankov.

Lankov je přesvědčen, že severokorejská propaganda má u jihokorejské populace minimální ohlas. „Ale poměrně dost stoupenců nacionalistické levice věří jistým fámám, které mohou šířit agenti ze Severu,“ prohlásil Lankov.