Severokorejská družice bez problémů obíhá kolem Země

Start severokorejské rakety s družicí

Start severokorejské rakety s družicí Zdroj: Profimedia.cz

Severokorejská družice, kterou ve středu vynesla do vesmíru raketa dlouhého doletu, obíhá bez problémů kolem Země. Oznámilo to dnes jihokorejské ministerstvo obrany.

Vyslání rakety vyvolalo kritiky většiny zemí světa, podle nichž Pchjongjang startem porušil rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Západ se obává, že KLDR svým patrně vůbec prvním úspěšným vypuštěním rakety dlouhého doletu testuje technologie pro vývoj mezikontinentálních balistických střel schopných nést jadernou hlavici. Experti předpokládají, že dalším krokem Pchjongjangu bude nyní zřejmě třetí jaderná zkouška.

Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že severokorejský satelit putuje podle předpokladů po oběžné dráze ve výšce mezi 505 a 580 kilometry nad naší planetou rychlostí 7,6 kilometru za sekundu. Podle Soulu však není jasné, jaký má přesně úkol. Představitelé severokorejského vesmírného programu tvrdí, že cílem družice je zkoumat počasí a úrodu.

Severní Korea zřejmě chystá jadernou zkoušku

Rada bezpečnosti OSN se kvůli startu rakety ve středu sešla k mimořádnému zasedání a KLDR odsoudila. Rada prý bezodkladně zváží, jak by na poslední čin Pchjongjangu měla odpovědět. Spekuluje se o tom, že by nějakým způsobem mohla rozšířit stávající sankce proti severokorejskému režimu.

Analytici jsou přesvědčeni, že KLDR v brzké době provede svůj třetí jaderný test. Agentura Reuters připomněla, že v roce 2009 otestoval Pchjongjang atomovou bombu 25. května, měsíc po svém pokusu o vyslání rakety dlouhého doletu. „Severní Korea trvá na tom, že jakékoli sankce jsou nespravedlivé, a pokud budou zpřísněny, je vysoká pravděpodobnost, že KLDR provede jaderný test,“ řekl jihokorejský analytik Pek Sung-ču.