Sexuální eskapády brzdí vývoj rychlodráhy Hyperloop

hyperloop one

hyperloop one Zdroj: ctk

Společnost Hyperloop One překonává ve své vizi futuristického extrémně rychlého cestování jednu technickou překážku za druhou. Do cesty se jí však postavil neočekávaný faktor: mezilidské vztahy. Ty mezi spoluzakladateli firmy ochladly natolik, že už padla i jedna žaloba s pikantními tvrzeními.

Americká společnost Hyperloop One před dvěma měsíci rozhýbala po své testovací dráze první kapsli přepravního systému budoucnosti, který by podle těch nejoptimističtějších předpokladů měl zkrátit cestu například mezi Vídní a Bratislavou na pouhých osm minut.

Namísto vývoje a vylepšování dostupných technologií se však ve firmě dnes řeší žaloba, kterou podal jeden ze spoluzakladatelů a bývalý technický ředitel firmy Brogan BamBrogan na své kolegy: ředitele Roba Lloyda, a spoluzakladatele Shervina Pishevara a také jeho bratra Afshina.

Oprátka na stole

Tři zmínění prý firmu začali zneužívat „ke zlepšení svých osobních životů, financí a značek“, tvrdí žaloba, z níž bohatě citují weby BuzzFeed a The Verge.

BamBrogan podle nich také požádal soud o vydání zákazu přibližování pro Afshina Pishevara, který mu prý po jedné z rozepří donesl na stůl uvázanou oprátku. K incidentu mělo dojít poté, co BamBrogan odmítl se zbytkem vedení vyjet do Moskvy na setkání s potenciálním investorem a upřednostnil prý práci na řešení určitého technického problému.

BamBrogan ukazuje smyčku, kterou našel na stole. Napravo jako důkaz záběry z bezpečnostních kamer zachycují Afshina Pishevara, jak ji k BamBroganovu stolu údajně neseBamBrogan ukazuje smyčku, kterou našel na stole. Napravo jako důkaz záběry z bezpečnostních kamer zachycují Afshina Pishevara, jak ji k BamBroganovu stolu údajně nese | The Verge BamBrogan ukazuje smyčku, kterou našel na stole. Napravo jako důkaz záběry z bezpečnostních kamer zachycují Afshina Pishevara, jak ji k BamBroganovu stolu údajně nese. Zdroj: The Verge

"Vztahy" na pracovišti

BamBroganova žaloba vyjmenovává i další pikantnosti, třeba vztah Shervina Pishevara s nejmenovanou pracovnicí z PR oddělení firmy, které skokově zvýšil měsíční plat z 15 na 40 tisíc dolarů. Poté, co se s ní rozešel, její smlouvu samozřejmě ukončil. Členové vedení včetně ředitele Lloyda prý měli zaměstnancům také vyhrožovat poté, co je pracovníci dopisem vyzvali, aby řešili „nestandardní události“, ke kterým ve firmě občas docházelo.

Není to přitom poprvé, co se někdo z vedení Hyperloop potýká z potížemi kvůli vztahům s něžným pohlavím. Místopředseda rady ředitelů firmy Joe Lonsdale byl předloni obviněn ze znásilnění. Protistranu v reakci rovněž zažaloval a nyní se čeká na rozhodnutí soudu.

Vyhazov a dementi všech obvinění

BamBrogan v Hyperloop podle webu Recode na začátku tohoto týdne ukončil angažmá.

Firma ve své oficiální reakci na BamBroganovu žalobu označila veškerá obvinění za „nešťastné a smyšlené“. Prý jde o reakci na nepovedený puč, který BamBrogan s dalšími pracovníky ve firmě plánoval. Firma se prý nenechá vydírat a hodlá dál pokračovat v náboru expertů a hledání investorů. Negatívní PR je však asi to poslední, co může úspěšnému vývoji rychlodráhy napomoci.