Seznam spustil Mixér, internetovou hudební televizi

Mixér.cz

Mixér.cz Zdroj: Repro E15

Nekonečný stream hudebních klipů podle aktuální nálady. To je Mixér, nová služba od Seznamu. Triviální, ale právě proto velmi dobře použitelná.

Seznam obohatil český internet o novou originální službu – Mixér. V jádru je to obyčejný stream hudebních videoklipů, ale s nápaditým zpracováním v duchu otřepané fráze „v jednoduchosti je síla“ se vymezuje oproti všemu, co jste na internetu zatím viděli.

Po vstupu na www.mixer.cz vás okamžitě trkne do očí osm očíslovaných kulatých tlačítek. Každé představuje jednu „stanici“ hrající klipy podle určité nálady. Vyberete si dle libosti, spustíte a posloucháte, co vám Mixér namixuje.

Seznam klipů, které budou postupně odehrány, vidíte v seznamu níže. Můžete mezi nimi přecházet, a když se vám nějaký nelíbí, snadno přeskočíte na další. Ovšem hlavní kouzlo služby je v tom, že ji pustíte a dál už se o nic nestaráte. Klipy se mohou přehrávat v malém náhledu, nebo přes celou obrazovku. Při přechodu na další vždy uvidíte jméno interpreta a skladby.

Když se vám nějaký klip zalíbí, můžete jej označit hvězdičkou a tím ho zařadit mezi své oblíbené. Vytvořený soubor oblíbených klipů si pak můžete pouštět jako další stanici. Pro tuto funkci se ale pochopitelně musíte přihlásit s účtem Seznamu.

A to je vše. Služba je triviálním, ale přesně splňuje svůj účel nabídky hudebních klipů podle žánrů, respektive aktuální nálady posluchače. Klipy jsou přitom kvalitní a jejich zásoba je dostatečná – Seznam spolupracuje s hudebními vydavateli Universal Music, Sony Music, EMI, Supraphon, Championship Music a několika dalšími, kteří poskytli 42 tisíc klipů od 11 200 interpretů.

Pravý opak MusicJetu

Roztřídění klipů a preference skladeb na Mixéru neřídí robot, ale člověk, konkrétně hudební editorka Blanka Huňátová. Dříve byla šéfredaktorkou hudebního pořadu T-Music, následně několik let moderovala a dramaturgicky připravovala oficiální hitparádu televize Óčko.

„Hledali jsme způsob, jak uživatelům ulehčit situace, kdy prostě neví, po jakém interpretovi či hudebním albu zrovna sáhnout. Výběr konkrétních interpretů udělá naše dramaturgie za ně,“ vysvětluje základní princip Mixéru Ladislav Veselý, produktový manažer služby.

Mixér tedy nelze chápat jako databázi klipů s vyhledáváním, ale prostředek pro jejich snadné kontinuální přehrávání. „Na druhou stranu necháváme uživateli možnost hvězdičkou si označit oblíbené skladby, ke kterým se rád vrátí a které najde pohromadě na jednom místě. Stejně tak může jakoukoliv skladbu snadno přeskočit kliknutím na následující náhled klipu,“ dodává Ladislav Veselý.

Jak Mixér ukazuje hned po svém spuštění, kromě standardních stanic se mohou objevovat i zvláštní dočasné – aktuálně je to mix klipů sestavený členy kapely Mandrage.

Mixér zatím běží bez reklam, v budoucnu se zřejmě objeví. Mohli bychom je slyšet mezi písněmi, podobně jako u služby MusicJet, která mimochodem částečně spadá rovněž pod Seznam, ale je úplným protikladem Mixéru. Jedná se o docela komplikovanou desktopovou aplikaci s výběrem konkrétních skladeb, vyhledáváním a čistě jen hudebním přehráváním.

MusicJet zjevně nesplňuje představy Seznamu o hudební službě. Na dotaz E15.cz, zda bude vedle Mixéru pokračovat i podpora MusicJetu šéf Seznamu Pavel Zima odpověděl, že spolupráci na projektu MusicJet Seznam ukončí.

Nevyhledáš

Mixér má šanci zaujmout širší skupinu uživatelů, a to nejen díky tomu, že jej Seznam umístil i na titulku svého vyhledávače. Je to služba s originálním designem, který má smysl – vše je jednoduché a snadno použitelné. Asi nikoho nepřekvapí, že se designéři inspirovali u bulvárního deníku Seznamu Super.cz, který prošel odvážnou změnou designu přesně před rokem a nabízí podobný vertikální stream, ovšem článků.

Přes převažující pozitivní hodnocení novinky se však najdou i nedostatky. Například zcela chybějící možnost sdílení je v dnešní době až zarážející. Klipy přitom mají unikátní URL a stačilo by tedy dodat jen tlačítka na rychlé sdílení v nejoblíbenějších sociálních sítích. Také alespoň základní vyhledávání konkrétního klipu by jistě mnoho uživatelů potěšilo.

V režimu zobrazení na celou obrazovku se projevuje omezená videokvalita klipů, naštěstí po zvukové stránce je kvalita dostatečná. Ostatně, nebylo by vůbec na škodu, kdyby se dal obraz zcela vypnout a Mixér fungoval jako internetové rádio.

Nyní nastává otázka, co bude se sekcí Music na Streamu, který rovněž patří Seznamu. Seznam v tiskové zprávě uvádí, že se sekce s videoklipy na Stream.cz „přesunula“ na Mixér, ovšem zatím na Streamu vše funguje tak, jako doposud, tzn. najdete zde databázi videoklipů s vyhledáváním a možností tvorby playlistů. Nicméně klipy na Streamu se do podvědomí veřejnosti nijak zvlášť nezapsaly, u Mixéru šance je.