Shakespearovské výročí oslaví i Češi

Letošní Letní shakespearovské slavnosti uvedou nové nastudování komedie Večer tříkrálový s Nelou Boudovou a Milanem Šteindlerem.

Letošní Letní shakespearovské slavnosti uvedou nové nastudování komedie Večer tříkrálový s Nelou Boudovou a Milanem Šteindlerem. Zdroj: schok

K největším oslavám budou patřit akce Prague Shakespeare Company a každoroční divadelní festival Letní shakespearovské slavnosti.

Dva roky po 450. výročí narození nejslavnějšího dramatika historie Williama Shakespeara přichází další dramatikovo jubileum. V sobotu 23. dubna si svět ještě pompézněji než narození připomene čtyři sta let od jeho smrti. Na rozdíl od Velké Británie se v Česku vzpomínka na populárního Alžbětince nesoustředí na jubilejní víkend, ale většina akcí je rozprostřena na celý rok.

Nejaktivnější v oslavách je Prague Shakespeare Company, která chce během letoška uvést celý shakespearovský kánon, včetně básní a tří her povětšinou do Shakespearova díla nezapočítávaných. Tento víkend je v divadle Kolowrat na programu experimentální workshop k Timonu Athénskému a tragédie Troilus a Kressida.

Další výraznější připomenutí anglického klasika chystají Letní shakespearovské slavnosti, které 26. dubna zahajují předprodej. V letošní sezoně ukážou nově komedii Večer tříkrálový. Každoroční akce letos také na léto ve spolupráci s Martinem Hilským připravuje mimořádný večer Pocta Shakespearovi, jehož detaily budou oznámeny později.

Samozřejmě také klíčová pražská scéna si dramatikovo výročí nenechá ujít. Národní divadlo toto jaro stále uvádí tragédii Othello, balet Romeo a Julie a operní verzi Macbetha, k aktuálnímu výročí připravilo premiéru opery Charlese Gounoda Romeo a Julie. V červnu se v ND začne hrát i nové nastudování komedie Sen čarovné noci v režii Daniela Špinara.

Shakespeare a jeho hry se stávají také častým předmětem filmových adaptací. Kino Ponrepo Národního filmového archivu s týdenním zpožděním, tedy v sobotu 30. dubna, promítne Hamleta Laurence Oliviera, jedinou shakespearovskou adaptaci oceněnou Oscarem za nejlepší film. V neděli 1. května zopakuje kino Dlabačov inscenaci britského Národního divadla Jak se vám líbí, natočenou díky NT Live. V rámci přenosů britského divadla do kin se stále opakuje i populární Hamlet s Benedictem Cumberbatchem, 7. července se v přímém přenosu v kině Aero představí nová verze Romea a Julie podle Kennetha Branagha. Stejné kino 12. května promítne Krále Leara z divadelního stratfordského festivalu.

Česká televize na sobotu přichystala záznam představení Hamleta z roku 1986 v režii Miroslava Macháčka, s Františkem Němcem v hlavní roli. Další dny budou na programu ČT art následovat filmová verze komedie Dva šlechtici z Verony s Eduardem Cupákem, Zeffirelliho Romeo a Julie, dvě různé opery podle Othella a několik dokumentů.