Shakira vděčí za svůj úspěch podmanivému hlasu i sexy křivkám

Kolumbijská zpěvačka Shakira

Kolumbijská zpěvačka Shakira Zdroj: Profimedia.cz

Kolumbijská zpěvačka Shakira
Kolumbijská zpěvačka Shakira
Kolumbijská zpěvačka Shakira
Kolumbijská zpěvačka Shakira
Shakira v roce 1990
10
Fotogalerie

Patří k nejúspěšnějším zpěvačkám Latinské Ameriky. Je dvojnásobnou držitelkou hudební ceny Grammy i osminásobnou držitelkou Latin Grammy Awards, které jsou udělovány španělsky nebo portugalsky zpívajícím umělcům. A prodala už přes 70 milionů alb. Její hity Whenever, Wherever, Hips Don´t Lie nebo fotbalová hymna "Waka Waka" dobyly hitparády v několika zemích světa. Za úspěchem kolumbijské zpěvačky Shakiry, která se narodila v roce 1977 stojí nejen podmanivý hlas, ale také sexy křivky a dovednosti v břišním tanci.

Sama Shakira nepopírá, že za svoji oblibu vděčí atraktivnímu zevnějšku. "Stačí se dobře nalíčit, občas se správně zavlnit a jen malinko na fotkách ukázat," vysvětlila před časem s nadsázkou svůj recept kráska se snědou pletí a blonďatými vlasy.

Popová diva dosud vydala deset studiových alb, to zatím poslední, pojmenované jednoduše Shakira vyšlo v roce 2014. Zatímco v Latinské Americe platila za hvězdu už od poloviny devadesátých let, na Západě se jí podařilo prorazit až s pátým albem Laundry Service (2001).

Shakira patří k nejoblíbenějším celebritám na sociálních sítích. Je první osobou, která dosáhla na Facebooku 100 milionů tzv. "lajků". Stala se i prvním člověkem kolumbijského původu, který získal hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Od října 2003 je vyslankyní dětského fondu OSN (UNICEF). Založila nadaci, která podporuje vzdělávací projekty. Ty se netýkají jen výstavby nových škol, ale například i zajištění školních svačin. V roce 2014 navrhla řadu dětských hraček pro značku Fisher-Price.

V minulosti čelila i obvinění z plagiátorství, v srpnu 2014 rozhodl newyorský soud, že její píseň Loca je plagiátem písně Loca con su Tiguere, kterou v 90. letech složil dominikánský skladatel Ramon "Arias" Vasquez. Součástí rozsudku bylo vyrovnání mezi nahrávací společností Shakiry a společností, která vlastní práva na píseň od Vasqueze. Předloni v srpnu však stejný soud rozhodl o tom, že důkazy, předložené právníky Vasqueze, jsou falešné a původní rozsudek zrušil.

Shakira, celým jménem Shakira Isabel Mebaraková Ripollová, musela na cestě za slávou prokázat i značnou cílevědomost. Narodila se 2. února 1977 v kolumbijské Barranquille a ještě na základní škole prý dívce s libanonskými (po otci) a katalánsko-italskými (po matce) předky učitel hudby řekl, že mu její hlas připomíná kozu. Ona se ale nevzdala a přes pěvecké soutěže se v roce 1991 dostala až k prvnímu kontraktu.

Opravdovou hvězdou se ale stala až o pět let později, kdy její třetí album Pies descalzos (Bosé nohy) slavilo úspěch v celé Latinské Americe. Ta jí ale začala být malá a Shakira chtěla prorazit i jinde. V tom jí notně pomohly zkušenosti manažera Emilia Estefana. Ten už v 80. letech stál za americkým úspěchem své manželky, kubánské rodačky Glorie Estefanové.

Shakira, která se autorsky podílí na hudbě i textech, se ale chtěla nejdříve pořádně naučit anglicky. V tom jí hodně pomohla poezie Leonarda Cohena nebo Walta Whitmana. "Napadlo mě, že když mám napsat celé album v angličtině, bude nejlepší si vzít ponaučení z toho nejlepšího, co bylo v angličtině napsáno," vzpomínala později.

Námaha se nakonec vyplatila, alba Laundry Service se prodalo přes 20 milionů kusů. I lidé mimo Latinskou Ameriku se přesvědčili o pravdivosti slov před třemi lety zesnulého nositele Nobelovy ceny za literaturu Gabriela Garcíi Márqueze, který o své krajance napsal: "Shakiřina hudba nese pečeť originality, nikdo neumí zpívat a tančit jako ona. Jen ona dokáže být tak nevinně smyslná."

Jejím partnerem je o deset let mladší fotbalista klubu FC Barcelona Gerard Piqué, s nímž se poznala na fotbalovém šampionátu v JAR v roce 2010. V lednu 2013 se páru narodil syn Milan, druhý syn Sasha se narodil o dva roky později.