Sídlili v něm ruští vojáci, dnes "malá Moskva" láká turisty. Podívejte se, jak zakázané město vypadá

Dodnes objekt střeží Vladimír Iljič Lenin.

Dodnes objekt střeží Vladimír Iljič Lenin. Zdroj: Profimedia.cz

"Malá Moskva" tak se areálu ve Wünsdorfu přezdívalo. Bylo zde asi 40 tisíc ruských vojáků.
Část prošla rekonstrukcí a vzniklo zde 1700 bytů, dalších 700 bytových jednotek zde vznikne v nejbližších letech.
Bývalé obyvatele připomíná i výzdoba.
Jako například malby komunistických hrdinů.
V areálu bylo i divadlo.
14
Fotogalerie

V areálu uprostřed borovicového lesa u města Wünsdorf, asi 156 kilometrů sevreně od Drážďan, sídlili v minulosti nacističtí i sovětští vojáci. Budovy, které jsou od roku 1994 opuštěné, se ale, jak upozornil server zpravodajské televize CNN, těší velkému zájmu turistů. 

"Od odchodu posledního ruského vojáka zejí budovy prázdnotou. Objekt využívala jen místní mládež pro večírky a vytváření grafitti," začíná prohlídku areálu sedmašedesátiletý Werner Borcher z cestovní agentury Bücherstadt-Tourismus GmbH.

Areálu, který v minulosti obývalo zhruba 40 tisíc vojáků, se dodnes přezdívá "malá Moskva ve východním Německu". Kromě vojenské základny ukryté hluboko v lesích, v areálu fungovalo divadlo, plavecký bazén, obchody i školy. Vše ale pouze pro členy posádky. Pro obyvatele nedalekého města šlo o zakázané místo. 

"Povoleny nebyly ani návštěvy přátel nebo širší rodiny vojáků z posádky. Přestože každý den odsud jezdil vlak do Moskvy," dodává Borcher. 

Pád Berlínské zdi, která znamenala počátek konce tohoto areálu, sledovali ruští vojáci v televizi. "Rozkaz zněl jasně. Zůstaňte v klidu," přibližuje situaci Borcher. 

Poslední vojáci opustili kasárna v roce 1994, a odcházeli skutečně rychle. „Někteří dokonce nechali na stolech nedojedený oběd. Od pádu zdi věděli, že budou muset odejít, nikdo z nich ale nevěděl, kdy přesně," vzpomíná Werner Lesse, bývalý starosta Wünsdorfu.

On a další obyvatelé města do areálu poprvé nahlédli až po jejich odchodu. 

Část kasáren prošla rekonstrukcí, vzniko zde 1700 nových bytů. Dalších 700 bytových jednotek projde rekonstrukcí v příštích letech.