Silná auta míří na Šumavu

Populární rallye startuje v Klatovech v pátek 9. dubna. Posádky se utkají na třinácti erzetách.

Václav Arazim a Julius Gál. Tahle zkušená posádka vozu Mitsubishi Evo IX se jako první přihlásila do nejstarší automobilové soutěže v České republice, Mogul Šumava Rallye Klatovy. Pojede se od pátku 8. do soboty 9. dubna. „Z těch známějších se už přihlásil třeba Josef Peták. Ale největší příval přihlášek, především těch největších hvězd, teprve čekáme. Věřím, že chybět nebude plzeňský Pech nebo obhájce loňského prvenství Valoušek. Předpokládáme, že bude startovat tak šest desítek aut,“ tvrdil před uzávěrkou přihlášek ředitel soutěže Jiří Valenta z pořádajícího Pošumavského auto moto klubu Klatovy. Nejlepší posádky se začnou sjíždět do Klatov už příští týden, aby si vyzvedly itinerář a pustily se do seznamovacích jízd na tratích rychlostních zkoušek.

Těch je na programu letošní Šumavy celkem třináct, v pátek 8. dubna pět na Klatovsku, v sobotu 9. dubna osm na Vimpersku. Soutěžáky prověří skoro sto pětaosmdesát ostrých kilometrů. Posádky ve dvou dnech při druhém domácím podniku najedou téměř pět set sedmdesát kilometrů. „Určitě by si diváci v pátek neměli nechat ujít tradiční supererzetu Klatovský okruh. Atraktivní bude rozhodně i rychlostní zkouška z Bukové do Kdyně. V sobotu to bude na Vimpersku osvědčená klasika a věřím, že každý fanoušek si tam najde to své,“ říká šéf soutěže.

Šestačtyřicátý ročník populárního závodu mezinárodního šampionátu České republiky v rallye, který je zároveň mistrovstvím evropského poháru a Zóny střední Evropy, startuje v pátek 8. dubna ve čtvrt na pět odpoledne na klatovském náměstí Míru. Nejrychlejší posádka by se měla v cíli, opět na klatovském náměstí, objevit v sobotu 9. dubna asi devatenáct minut po šesté hodině odpolední. Součástí Šumavy bude Rallye Legend, jejíž aktéři pojedou za hlavním startovním polem.

„Bude to jakási exhibice automobilových skvostů nebo zajímavých jezdců,“ upřesňuje Valenta. Rallye má v pátek 8. dubna dopoledne na programu administrativní a technické přejímky v Arbu Janovice. Fanoušky určitě na ostré šumavské boje pořádně nažhaví i dopolední testovací erzeta mezi Poborovicemi a Dolní Lhotou. Posádky se na ní předvedou od devíti ráno asi do půl dvanácté.