Skákal padákem, teď hraje country

Být v životě všestranný. K tomu chce vést své dvě dcerky programátor, sportovec a muzikant Jan Chládek, další z osobností seriálu Generace 77.

Dva parašutisté vyskakují z letadla. Padají volným pádem. Když už musí otevřít padák, jednomu se to nedaří… Ne, nejde o scénu z thrilleru. Tak nějak si před léty Jan Chládek nedobrovolně volný pád prodloužil. „Naštěstí jsem měl s sebou samočinný uvolňovač, který za mě hlavní padák otevřel,“ vysvětluje.
Ten den skákal s bratrem, jenž jako zkušenější hlídal výšku. Když odmávnul, že se mají od sebe oddálit a otevřít padák, nepodařilo se vytáhnout ruční uvolňování. „Nic se mi nestalo, jen jsem nedopadl na letiště, ale vedle loděnice. Ještě jsem se stačil vyhnout elektrickým drátům,“ líčí zážitek muž, který má za sebou stovku seskoků. Na to už ale Jan Chládek nemyslí. V současné době je šťastný. „Splnil jsem si všechno, co jsem chtěl. Mám práci, rodinu, kamarády, muziku,“ říká přesvědčivě.
Možná by potřeboval prodloužit den, aby mu zbývalo víc času. „Nejvíc mě naplňuje rodina, protože se nám narodila druhá dcera. Emičce jsou tři roky a Adélce půl roku. Takže můj současný cíl je stíhat všechno v práci, mít čas na koníčky a na rodinu,“ poznamenává.
Největší zálibou je muzika. „Jsem rodinný typ, ale chlap, který nemá koníček, je poloviční. Co mě po rodině nabíjí, jsou pondělky v hospůdce Na rynku. S klukama, kteří hrají na cokoliv, na kytaru, mandolínu, basu, banjo. Zaměřujeme se na country a bluegrass. Je to oddychovka,“ podotýká. Nezáleží jim na tom, jestli je někdo poslouchá, nebo ne. Nejde o hraní na profesionální úrovni, ale je důležité, že na pár hodin úplně vypne. Profesionální hraní je až druhá část jeho koníčku. A tu si užije v country kapele Pauza. Scházejí se na zkouškách, snaží se vypilovat písničky a připravit program. Většinou z převzatých věcí. „Vystupujeme různě. Každý rok nás třeba zvou na Stodolu Michala Tučného. Jako předkapelu country bálu,“ říká.
Během roku hrávají v hradním sklípku, kde doplňují program legendám, jako je třeba Wabi Daněk. Přidá se k nim i Michal Šindelář, který se ve Strakonicích tu a tam objeví.
S hudbou je spojený i jeho sen. Vyjet do Ameriky na country festival. „Možná až budou děti větší, tak si tam uděláme rodinný výlet,“ usmívá se.
Děti chce vychovávat ve stejném duchu, jako vychovávali jeho. K všestrannosti. Muziku, v zimě brusle a lyže, v létě plavání.