Sklepácké výročí v průměrném filmu

Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa

Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa Zdroj: Bio Art Production

Po uvedení prvního dílu televizní minisérie se divadlo Sklep podívá i do kin. Dokument Tajemství Divadla Sklep mapuje 45 let legendárního spolku.

Divadlo Sklep slaví 45. narozeniny a jako gratulace přichází do kin dokument Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa, kterému by jinak stačila televizní obrazovka.

Režisérka Olga Dabrowská v něm pomocí vtipných ukázek z archivů, mnoha rozhovorů a zajímavých pohledů do zákulisí s přehledným sklepáckým chaosem představuje svébytný divadelní spolek a jeho absurdní humor. Trochu se probere, jaký vliv na něj měla politika, respektive doba vyprázdněné normalizace osmdesátých let, pár studentů rychle vykreslí psychologický profil typického Sklepáka. Dočasný rozpad souboru, genderové třenice a další krize se zmiňují ještě méně než přechod divadla ze socialismu do kapitalismu.

Dokument chce raději jedinečné dobešské divadlo oslavovat. A to zvládá dobře. Sklepáci z filmu vycházejí jako neodolatelné, populární individuality s určitými nedostatky, ale s jedinečnou energií, která se (skoro) vždy zázračně spojí do výborného večera pro pobavení diváků. Bavit se budou i diváci v kině díky množství ukázek z divadelních i televizních vystoupení (některé scénky jako alkoholická pohádka o Sněhurce by mohly mít i větší prostor).

Velké tajemství se neodhalí, natož manuál na záchranu světa, zato zazní dost historek a filmu se podaří hezky vykreslit, v čem spočívá osobitost a přitažlivost souboru a jeho humoru trapnosti a nesmyslu.

V závěru do všeho režisérka vnese trošku zbytného patosu, během poněkud delší epizody z představení v Afghánistánu. Navzdory názvu v Tajemství Divadla Sklep nejde o tajemství, ale o zábavnou narozeninovou party, na níž je každý vítán.

Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa
(dokument, Česká republika, 100 minut)
Režie: Olga Dabrowská
Hodnocení: 60 %