Skuhravý. Případ zraněného kapitána

Hokejový bouřlivák Václav Skuhravý je v čele extraligových statistik. V trestných minutách.

Sto trestných minut. Jediný trest chyběl Václavu Skuhravému před úterním zápasem v Českých Budějovicích do statistických kulatin hokejové extraligy. Čím to, že se bývalý bouřlivák tak rozpomenul na své půtky s rozhodčími?
Skuhravého řádění ustalo ještě za éry Zdeňka Venery. Zkušený kouč se rozhodl udělat kozla zahradníkem. „Co je mi platný, když se na naší střídačku dívá polovinu zápasu z druhé strany,“ čílil se tenkrát Venera při pohledu na úctyhodnou sbírku trestů svého elitního útočníka.
Tak se rozhodl pro radikální řešení: „Udělám z kozla zahradníka.“ A Skuhravý se stal kapitánem.
V té době už vytáhlý útočník patřil k jednoznačným lídrům karlovarské kabiny, bouřlivák však potřeboval větší pocit zodpovědnosti. Venera mu ho přidělil společně s kapitánským céčkem na hrudi. Světe div se, kouzlo fungovalo. „Má už taky rodinu, proto je klidnější,“ zlehčoval Venera později. Jenže málo platné, hlavním důvodem pořád zůstávalo stigma kapitána.
Kouzlo přestalo fungovat až letos, když se Skuhravý zranil v přípravě. V tu nejméně vhodnou chvíli. Prošel si sice celým letním drilem, hokej si však před sezonou moc nezahrál. „V Ústí mi hráč spadl na nohu, natáhl jsem si vazy v kotníku,“ vysvětloval Václav Skuhravý, co se mu přihodilo.
V té době měl odehrány teprve necelé tři zápasy, a to je na hráče zvyklého na pořádný zápřah zatraceně málo.
Léčení se ale protáhlo na pět týdnů. „Myslel jsem si, že to je nějaká banalita, která bude do týdne pryč,“ zlobil se Skuhravý. Vždyť stihl až extraligovou generálku v Plzni. Ani tehdy však nebyl úplně v pořádku.
To dobře věděl také tehdejší karlovarský kouč. Josef Paleček správně větřil problémy ještě před začátkem sezony. „Nebyli jsme tak sehraní, hlavně při přesilovkách,“ vysvětloval Skuhravý, proč se elitní útok věží musel v sezoně hned několikrát rozdělit.
„Pokaždé jsme hráli jinak. Až když jsme se konečně sešli, jeli zase kluci na nároďák.“ Tentokrát bez něj, bez Skuhravého. Karlovarský kapitán totiž místo kanadských bodů v extralize sbíral hlavně trestné minuty. Znovu se eskadra věží pořádně sešla až za kouče Pavla Hynka. Na Kladně už to byl ten samý útok, ze kterého jde léta v extralize strach. Trojka Skuhravý - Kumstát - Košťál se podělila o všechny góly.
Skuhravý se už znovu dere k parťákovi Kumstátovi na vrchol klubových statistik. V trestných minutách ho sotva někdo dožene. Teď je na něm, aby to platilo také v kanadském bodování.