Sladké k sýru, či ovoci? Jak se ladí vína na festival

Na jedné straně jehněčí kýta a zmrzlina, na druhé láhev Pinot noir a Sauvignonu. Nejlepší kombinace jídla a vína ukáže Prague Wine Week.

Co má společného oscarový režisér, domácí králík a Praha? Chardonnay Gold Label. Na vínu vonícím po melounu, hrušce a skořici, které na kalifornských svazích vypěstoval Francis Ford Coppola, si budou spolu s králičí paštičkou pochutnávat hosté gastronomického festivalu Prague Wine Week.

Právě ve znamení perfektního spojení vína a jídla se ponese třetí ročník přehlídky, kterou zahájí v pondělí 24. ledna galadegustace medailových vín ze soutěže Prague Wine Trophy v hotelu Crowne Plaza.

„Největší české soutěže se účastnilo 1198 vín, mezi nimi z třiačtyřiceti českých vinařství, dvě třetiny patřily zahraničním dovozcům,“ říká organizátorka Šárka Dušková.

Kromě tradičně oceněných moravských vín od Miloše Michlovského nebo rodiny Škrobákových z Čejkovic se budou otevírat ty nejlepší vzorky z piemontského vinařství Braida di Giacomo, chilské Santa Rity, rakouského Weinriederu nebo alsaského vinařství Chateau d´Orschwihr.

Ochutnávání začalo

Šampiony soutěže si vychutnají zájemci v posledním lednovém týdnu v desítkách restaurací, vinoték a vinných barů, kde jim je budou servírovat v nejchutnějších kombinacích s předkrmem, hlavním jídlem i dezertem.

„První vybereme jídlo podle sezony a pak k němu ladíme víno. Vytipujeme tak tři vzorky a ochutnáváme, přechutnáváme, až postavíme celé menu,“ říká šéfkuchař Restaurantu Palác Kinských Jan Kracík. Někde už menu mají, jinde teprve čekají na dodávku vín.

Kracík už má jasno. K jemným telecím líčkům s provensálskou zeleninou přiřadil modrý portugal z vinných sklepů Roztoky. „Jako dezert budeme podávat vinnou pěnu ze žloutků sabyon. Zajímavostí je, že bude ze stejného vína, které se bude k dezertu pít. Sladký neuburg se hodí obecně ke krémovým sladkostem,“ říká šéfkuchař Kracík.

Na zásilku z východní Francie čekají napjatě ve Family hotelu Okoř. „Jsme zvědaví, která vína nám alsaský vinař Cattin pošle, pak teprve budeme připravovat menu,“ říká provozní Tomáš Kubánek.

Rakouské vinařstí Juris bude mít na konci ledna zázemí v restauraci Fluidum na Vinohradech. „Filátko z parmice nachové na zeleninovém ragú doplní Sauvignon blanc 2009, k jehněčímu karé s bramborovým nokem byl vybrán Pinot Noir 2008,“ cituje z menu Šárka Dušková.

Už zmíněná Coppolova kalifornská vína se budou v RED Pifu v Betlémské 9 podávat kromě králičí paštiky k daňku na víně a šlehanému mascarpone s lesním ovocem. Mezi zajímavé ochutnávky patří například mešní vína z velkoněmčického rodinného vinařství Proqin. Ta se budou nalévat v restauraci Fama Grand nedaleko stanice metra Národní třída.

„Rolované kuřecí prsíčko se bude podávat s Rulandským bílým mešním pozdní sběr 2009 a jako dezert vyzrálý sýr brie s brusinkovou marmeládou s mešním Cabernetem Moravia,“ prozradil Kamil Prokeš z Velkých Němčic.

Cena menu 450 korun

Netradiční spojení připravili v restauraci Bar v Bílkově 13. Italské menu doplnili alsaskými víny Hauller & Fils.

„Alsaská pinot blanc se bude pít k salátu s gorgonzolou, vlašskými ořechy a hruškou, pinot gris k těstovinám,“ říká Šárka Dušková.

Menu s víny ve všech restauracích se podává za jednotnou cenu 450 korun. Vybrané vzorky si budou moci hosté i zakoupit.

„Degustace tří až pěti vín s malým občerstvením ve vinném baru přijde na 250 korun a ochutnávka pěti vín ve vinotéce vyjde ještě o stokorunu méně,“ připomíná Dušková.

Vstupenky na galadegustaci za tisíc korun jsou stále ještě k dostání v předprodejích Ticketpro nebo na webových stránkách www.praguewine.cz. Tři sta devadesát pět oceněných vín tu hosté mohou popíjet celých šest hodin.