Sladký miří do Švýcarska

Florbalista Tomáš Sladký má dovést St. Gallen do play off švýcarské ligy.

Zanedlouho třiadvacetiletý florbalista Tomáš Sladký vyhrál titul s Vítkovicemi a odchází už podruhé ve své kariéře do nejvyšší švýcarské ligy. Nyní bude oblékat dres UHC Waldkirch-St.Gallen.

Jak moc se těšíte do nového klubu?
Těším se moc. Ze začátku se mnou bude bydlet i nový hlavní kouč, který přijde z Finska. Budeme spolu komunikovat anglicky, i když je trochu zvláštní, že Švýcaři angažovali Fina, který mluví lépe anglicky než německy. Mě to ale nevadí.

Co všechno víte o ST. Gallenu.
Je to klub, který se v poslední sezoně zachránil v nástavbové části a letos pomýšlejí na postup do play off. Jinak si myslím, že je to perspektivní tým, který si vyzkoušel nejvyšší soutěž a já se do mužstva budu snažit přinést něco nového.

Byly i jiné nabídky? Ano, dostal jsem ještě dvě nabídky. Jeden klub mi ale nenabídl skoro nic. Musel bych si shánět sám práci, byt a to pro cizince není nic jednoduchého. Druhý tým, tam ty podmínky byly lepší, ale měl bych asi problém se dostat do prvních dvou řad. Až ST. Gallen o mě projevil skutečný zájem. Také mi klub naznačil, že bych měl tým vést do play off.

Takže klub vám sežene práci, ale co byste chtěl dělat?
Říkal jsem jim, že bych chtěl pracovat v hotelnictví. Já jsem jim jenom poslal životopis a oni řekli OK. Tak uvidím. Ve smlouvě mám, že když mi klub nesežene práci, tak mi budou dávat takzvané kapesné.

Říkal jste, že byste měl mužstvo vést do play off. Nedostal jste se tím pod nějaký tlak?
Já se na to právě moc těším. Když jsem byl předtím ve Wileru, tak jsem byl ve stínu Finů, Švédů a domácích hráčů. Maximum, co se mi povedlo bylo, že jsem hrál ve druhé formaci. Teď to bude jiné.

Máte nějaký florbalový vzor?
U nás jednoznačně Daniel Folta. Neznám nikoho lepšího než je Dan.Stačí, když sedí na střídačce a hned dodá padesát procent psychiky navíc. A ze zahraničních hráčů Fin Vesa Punkari, s kterým jsem měl možnost hrát ve Wileru.