Sleva končí. Bydlení zdraží

Nájemné v městských bytech v Klatovech vzroste o dvě stě až pět set korun.

Bydlení v městských bytech v Klatovech bude od příštího roku dražší. Nájemné v nejmenších bytech vzroste měsíčně o dvě stě korun, u největších přes pět set korun. Zdraží i elektřina a s největší pravděpodobností i voda. Beze změny zůstane jen teplo. Jiřina Adámková ze Správy nemovitostí Klatovy tvrdí, že nejde o navýšení nájmu, ale jen o ukončení slev.

„Vloni jsme zdražovali nájemné na maximum podle zákona. Zároveň ale zastupitelé všem lidem z městských bytů odsouhlasili pro letošní rok desetiprocentní slevu,“ upřesnila Adámková. Například v bytě o velikosti pětaosmdesát metrů čtverečních platili dosud nájemníci měsíčně 4 972 korun. Od nového roku zaplatí 5 525 korun. Město Klatovy vlastní v současné době zhruba tisíc bytů. Na nájemném ročně utrží přibližně čtyřiadvacet milionů korun. Podle Adámkové se všechny peníze vkládají zpět do bytového fondu. „Na zajištění provozu, běžnou údržbu a opravy,“ vysvětluje.

Klatované si připlatí příští rok i za vodu. „V současné době hodnotíme letošní rok po ekonomické stránce. Je možné, že ke zdražení vody dojde, ale nevím, v jaké výši,“ říká Václav Špičák ze společnosti Šumavské vodovody a kanalizace. Za vodu v klatovských domácnostech se letos platí 53,27 korun za kubík. Dobrou zprávou je zachování cen za teplo pro příští rok. „Zatím o zdražování neuvažujeme. Ceny zůstanou stejné už čtvrtý rok po sobě, tedy 499,80 korun za gigajoul,“ potvrdil Jan Janoušek z Klatovské teplárny.