Slušně natočená sci-fi pro mladé

Dárce

Dárce Zdroj: bioscop

Další adaptace románu pro mladé čtenáře z antiutopické společnosti, jíž se je třeba vzepřít, v kinech vypadá jako variace na Divergenci. Její předloha je ale starší, už z roku 1993, a také lepší – alespoň soudě podle toho, že na rozdíl od knih Veroniky Rothové dílo dnes 77leté americké spisovatelky Lois Lowryové patří nejen na amerických školách mezi doporučenou četbu.

Možná proto je i její první filmová adaptace povedenější než Divergence. Postrádá ale akčnost, napětí a spletitost další podobné ságy, druhého filmového dílu Hunger Games. Zkušený Phillip Noyce, jenž natočil i tak dospělé snímky jako Tichý Američan nebo Rabbit Proof Fence, režíruje umně. Dobře funguje i hra s barvou obrazu, která se postupně objevuje, jak hlavní hrdina procitá. Akorát výsledek působí jako dystopie pro děti.

Oním hlavním hrdinou je mladý Jonas, vybraný v komunitě žijící v přísně kontrolované spokojenosti, v níž neexistují odlišnosti, vášnivá láska nebo svobodná vůle jako příjemce paměti. Titulním dárcem je postava Jeffa Bridgese, která má za úkol Jonasovi předat všechny vzpomínky na vymýcené emoce, radosti i tragédie. Tím odstartuje mladíkovu přeměnu, která vede k rebelii proti uniformitě jeho světa.

Bridges patří k tak velkým obdivovatelům knihy, že film i produkoval (a o jeho vznik se několik let zasazoval). Kromě něj se tu objevuje i Meryl Streepová v roli, která připomíná postavu Kate Winsletové z Divergence, ale naštěstí není tak plochá. I tak se ale Dárce odvíjí tak, jak bychom čekali, a vypadá jako šablona pro podobné příběhy. Jako méně násilná a dramatická akce se hodí jako vstup pro mladší diváky do žánru.

Dárce
(sci-fi, USA, 97 minut)
Režie: Phillip Noyce
Hrají: Brenton Thwaites, Jeff Bridges
Hodnocení: 60 %