Sněmovna schválila nižší rozpočet fondu bydlení na příští rok

Sněmovna schválila rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení na příští rok. Fond má mít k dispozici na výdajové straně 1,7 miliardy korun. Proti letošku by tak měly výdaje klesnout o 193 milionů korun.

Celkem 300 milionů korun bude mít fond v příštím roce na poskytování nízkoúročených úvěrů podporujících výstavbu nájemních bytů hlavně pro sociálně ohrožené skupiny, jako jsou například senioři. Na obnovu bytů poškozených případnými povodněmi je určeno 20 milionů korun. Sto milionů je určeno mladým lidem na pořízení bydlení.

Ze státního rozpočtu by fond neměl dostat žádnou dotaci. Splátky z poskytnutých úvěrů by mu měly vynést 705 milionů korun, úroky z těchto úvěrů 147 milionů korun. „Státní fond rozvoje bydlení je vlastně nejtenčím rozpočtem, má jen čtyři příjmové položky. Z toho žádná z nich není státní dotací,“ řekla poslankyně a předsedkyně dozorčí rady fondu Zdeňka Horníková (ODS). Parlament ještě v minulém volebním období schválil možnost, aby fond dostával dotace ze státního rozpočtu.

Fond tak podle poslankyně stále čeká na své naplnění. „Možná se naplnění tohoto fondu dočkáme v letech 2014 až 2020, kdy bychom se pravděpodobně chtěli soustředit na výstavbu bytů, které budou určeny pro sociálně slabší a seniory,“ dodala. Příjmy by podle ní v tomto období měly plynout zejména z EU.