Sněžník: miliardová investice do turistického ruchu

Na jižním úpatí Králického Sněžníku byla realizována jedna z největších investic do turistického ruchu posledních let. Její výše v areálu Dolní Morava dosáhne zhruba jedné miliardy korun.

Dolní Morava je malá obec rozkládající se mezi Orlickými horami a Jeseníky na jižním úpatí Králického Sněžníku a ležící téměř na hranici Pardubického a Olomouckého kraje. V Dolní Moravě roste ucelené a komplexní centrum turistického ruchu s celoročním provozem a řadí se mezi největší investice do turistického ruchu za posledních dvacet let v Česku. „Po loňské zimní a letošní letní sezoně se Dolní Morava stala významným horským střediskem v Jeseníkách. Nabízí využití během celého roku, patří k nejmodernějším areálům v ČR, výrazně vzrostl počet lyžařů, běžkařů v zimním období, v létě cyklistů a turistů,“ uvedla Lenka Strculová ze společnosti Sněžník.

#####Komplexní zimní nabídka

Provozovatelem areálu v Dolní Moravě je akciová společnost Sněžník, která z celkové téměř miliardové investice do skiareálu jen loni vložila 300 milionů korun. Zhruba dvousetmilionovou částku určenou na celkovou modernizaci areálu v Dolní Moravě přitom představuje dotace z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod v oblasti podpory Cestovní ruch, který má za cíl zvýšit efektivnost využití přírodního a kulturního potenciálu regionu.

Jedním z výsledků jsou již od loňska dvě zbrusu nové sedačkové lanovky a zřízení 1200 metrů dlouhé a 80 metrů široké sjezdovky U Slona, která byla vyhlášena nejoblíbenější jesenickou tratí pro sjezdové lyžování. Letošní novinkou se stal adrenalinový unikát, který představuje dva a půl kilometru dlouhá zasněžovaná a osvětlená sáňkařská dráha: na její projetí si budou moci návštěvníci v areálu vypůjčit brzděné saně. V celém areálu i na 50 kilometrech upravovaných běžeckých tras je také zajištěno technické zasněžování.

Promyšlená je i doprava návštěvníků. „Do areálu lze dojet autem, vlakem nebo autobusem. Speciální vlak Českých drah jezdí na trase Pardubice-Lichkov, na vlak navazují skibusy, které odvezou lidi přímo na svah, v létě funguje na stejném principu cyklobus,“ říká Lenka Strculová. Parkování pro motorizované návštěvníky je zajištěno zdarma na velkokapacitních parkovištích u chat přímo u nástupu na lanovku, celková kapacita je 450 aut a v celém areálu jezdí v sezoně zdarma skibus.

#####Ubytovací kapacita se znásobí

Pro letošní sezonu se novinky týkají hlavně ubytování a restauračních služeb. V resortu lze bydlet nově ve čtyřech horských chatách přímo u lanovek, lyžařům jsou pak k dispozici tři restaurace, dva venkovní aprs ski bary a osvětlená bobová dráha. Celková kapacita ubytování v areálu je nyní 160 osob ve čtyřech chatách, na léto příštího roku ale společnost Sněžník připravuje otevření čtyřhvězdičkového hotelu Vista, v němž bude hostům k dispozici 106 pokojů s kapacitou ubytování 380 osob, takže celkové ubytovací možnosti přímo v Dolní Moravě několikanásobně vzrostou. Servis hotelu Vista bude zahrnovat dvě hotelové restaurace, bowling, golfový trenažér, tenisové kurty, wellness, fitness a tělocvičnu.

Areál je ale plánován jako celoroční rekreační středisko od počátku, investoři proto nabízejí i letní atrakce. K těm již letos patřil největší lanový park v ČR, dobrodružná věž PowerFan s možností bezpečného volného pádu z výšky třinácti metrů, obří houpačka Double Big Swing, lanové přejezdy a horolezecká věž. Sedačková lanovka je v provozu i v létě a cyklistům nabízí možnost přepravy kol.