Sníh uklízejí i bezdomovci

Krušná zima tíží obce. Jenom v Berouně padlo na zem v průběhu letošní zimy víc než sto tun posypového materiálu za statisíce korun.

Města a vesnice zahltily přívaly sněhu sněhu se začátkem druhého víkendu letošního roku. Teď je tíží haldy špinavého a umrzlého sněhu, na který dnes v noci napadla další sněhová dávka.
„Z téhle zimy se snad zblázním. Jsme tu na to dva a máme se co ohánět,“ řekl obecní zaměstnanec v Hýskově Pavel Cajthaml.
Na odklízení starého sněhu si vedení Hýskova muselo najmout výpomoc. „Cesty prohrnují kluci malým bobíkem, frekventovanější silnice projíždí traktor s nakládací lžící. Najali jsme si místní firmu s nákladní autodopravou a starý sníh vyvážíme k Berounce,“ dodala starostka Hýskova Ivana Týlová. U řeky končí také sníh, který vyvážejí zaměstnanci technických služeb z ulic Berouna.
„Je to těžká práce. Sníh, který nebyl ošetřený chemicky, vozíme k Berounce. Haldy z lokalit, v nichž používáme k posypu sůl, vyvážíme ke skládce na Lištici,“ řekl ředitel berounských technických služeb Jan Dušek. Letošní spotřeba soli a štěrku převyšuje tu loňskou několikanásobně. „Jsem ve funkci teprve od konce loňského roku, takže nemůžu porovnávat. Už teď je ale jasné, že letošní spotřeba posypu tu loňskou výrazně překoná,“ řekl dále Dušek.
Tuna inertního posypového materiálu v současné době stojí sto osmdesát korun, tuna posypové soli vyjde na tisíc šest set korun. „Soli zatím máme dost, ale samozřejmě musíme hospodařit. Na údržbě silnic a chodníků pracuje asi třicet lidí ze Střediska zimní údržby. K tomu si na drobné dočišťovací práce najímáme klienty z farní charity z komunitního centra v bývalých berounských kasárnách,“ dodal Dušek.