Snižují multivitamíny riziko rakoviny u mužů?

Multivitamíny lze často zakoupit ve formě šumivých tablet.

Multivitamíny lze často zakoupit ve formě šumivých tablet. Zdroj: Profimedia

Měli by starší pánové spolknout každý den jednu pilulku multivitamínu? Podle studie amerických vědců může takové počínání snížit riziko rakoviny u mužů.

Studie zkoumala po dobu více než deseti roků téměř 15 tisíc mužů, ve věku nad padesát let. Ukázalo se, že i když vitamíny nejsou samospásné, rakovinou onemocnělo zhruba o 5,5 procenta méně mužů v té skupině, která užívala multivitamíny ve formě tablet.

Experti ale jedním dechem upozorňují na fakt, že jiné studie došly v minulosti k opačnému výsledku a za bezpečnější volbu považují jíst vitamíny v přírodní formě, tedy v podobě ovoce a zeleniny.

A zatímco některé výzkumy naznačují, že multivitamíny působí lidem víc škody než užitku, jiné studie při jejich pravidelném užívání zvýšený výskyt rakoviny neprokázaly.

Faktem zůstává, že lékaři z Harvard Medical School analyzovali data pacientů, kteří denně zhltli pilulku multivitamínu nebo placeba. Z tisíce lidí, kteří jedli vitamíny onemocnělo rakovinou 17 pacientů. V druhé skupině se nádor objevil v 18 případech z tisíce lidí.

Sami lékaři zastávají ten názor, že většina zdravých jedinců multivitamínové doplňky stravy nepotřebuje, pokud tak neurčí lékař. V záplavě reklam a výzkumů financovaných farmaceutickými společnostmi, které tyto potravinové doplňky vyrábějí, je ovšem snadné podlehnout dojmu, že multivitamíny jsou životně důležitou součástí lidské stravy.

O tom, že se jedná o výborný byznys, svědčí i částka, kterou v Česku zákazníci ročně za potravinové doplňky utratí. Multivitamíny, minerály, prášky na hubnutí a další doplňky stravy nás ročně přijdou na deset miliard korun.