Softwarový gigant Microsoft zvýšil tržby

Centrála Microsoftu v Redmondu.

Centrála Microsoftu v Redmondu. Zdroj: Jan Sedlak

Microsoft, který v současné době hledá náhradu za exšéfa Steva Ballmera, překvapil rázným vstupem do nového fiskálního roku na úrovni tržeb i zisku. Čistý zisk meziročně o 17 procent na 5,24 miliardy dolarů (zhruba 98 miliard korun). Akcie odpověděly růstem až o více jak 7 procent nad 36 dolarů za akcii.

Slabé výsledky vlajkového operačního systému Windows byly podle agentury Reuters kompenzovány silným prodejem kancelářského a serverového softwaru podnikům.

Celkové tržby společnosti ve čtvrtletí končícím 30. září stouply o 16 procent na 18,53 miliardy dolarů. Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows stále využívá většina osobních počítačů. V poslední době ale firma zaostává za konkurenty jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli na poli čím dál populárnějších tabletů a chytrých telefonů.

Výzkumná společnost IDC minulý měsíc předpověděla, že v letošním čtvrtém čtvrtletí se poprvé prodá ve světě více tabletů než osobních počítačů. Microsoft minulý měsíc představil novou generaci svého tabletu Surface, jejíž prodej zahájil tento týden.

Společnost nyní hledá nového generálního ředitele poté, co nynější šéf Steve Ballmer v srpnu oznámil, že do roka odejde ze své funkce. Někteří významní akcionáři prý navíc nechtějí ve vedení podniku ani jeho spoluzakladatele Billa Gatese. Ten podle nich ve funkci předsedy správní rady blokuje zavádění nových strategií a omezoval by schopnost nového generálního ředitele provádět zásadní změny.