Soud EU: Obchod s bitcoinem se neliší od měnového trhu, daň za něj neplaťte

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antanacoins via Flickr

Soudní dvůr Evropské unie minulý čtvrtek udělal další krok v celosvětové diskuzi o tom, jakým způsobem regulovat bitcoin a další virtuální měny. Podle rozhodnutí soudu jsou transakce s virtuálními měnami osvobozené od placení daně z přidané hodnoty stejně jako obchod s tradičními oběživy.

Elektronická platidla vznikla jako alternativy k tradičním měnám závislým na vládách a centrálních bankách. Nejznámější z nich se stal bitcoin. Dlouho se vyznačoval velkou nestabilitou kurzů, v poslední době ale zažívá velmi klidné období.

Ke stabilizaci by mohlo přispět i rozhodnutí Soudního dvora z minulého týdne. „Je to první krok k zajištění budoucnosti bitcoinu jako opravdové alternativy k národním měnám,“ myslí si viceprezident daňové společnosti Avalara Richard Asquith citovaný listem Financial Times.

Rozhodnutí by mohlo pomoci snaze Velké Británie vytvořit z Londýnské City centrum bitcoinového obchodování. Místní daňové úřady už minulý rok rozhodly, že na obchod s digitálními měnami by se placení daně z přidané hodnoty nemělo vztahovat.

Úřady ve Spojených státech oproti tomu minulý týden rozhodly, že se tato platidla budou regulovat jako komodity. To znamená, že obchod s nimi bude podléhat mnohem přísnějším regulačním opatřením. Podobně by je v Evropě chtěly regulovat i německá a švédská vláda.

Není to komomita

Podle soudu by se ale virtuální měna neměla brát jako komodita, protože „nemá jiný účel než účel platidla“. Soud svoje rozhodnutí dále zdůvodnil tím, že smyslem výjimky pro obchod s měnami je vyhnutí se problémům s obtížně určitelným rozsahem zdanění, což by byl i případ i virtuálních měn.

Případ se k soudnímu dvoru dostal v rámci takzvaného řízení o předběžné otázce. Švédský soud se na na Lucemburk obrátil s dotazem, jak by místní úřady měly v souladu s unijním právem regulovat nově vytvářenou bitcoinovou burzu.

Nastává doba bitcoinová?