Soud v Íránu předvolal šéfa Facebooku Zuckerberga

Mark Zuckerberg - Facebook

Mark Zuckerberg - Facebook

Spoluzakladatel nejoblíbenější sociální sítě na světě Mark Zuckerberg dostal předvolání k soudu v Íránu. Zaslal mu ho tamní soudce, který chce slyšet Zuckerbergovu výpověď ve věci stížností některých Íránců, podle kterých Facebookem vlastněné aplikace Instagram a Whatsapp narušují soukromí uživatelů. Soudce mimo jiné nařídil tyto dvě aplikace zablokovat.

Facebook a další sociální média jako Twitter či YouTube už jsou v zemi zakázané. Vysoce postavení činitelé k nim mají volný přístup a třeba ministr zahraničí je aktivní na Twitteru. Íránská mládež a technicky zdatní jedinci se kontrolu internetu snaží obejít.

Síť pro sdílení fotografií Instagram patří k novějším službám Facebooku. Její zablokování nařídil minulý týden kvůli obavám o soukromí i jiný íránský soud. Uživatelé v Teheránu se ale dnes v poledne mohli do této sítě i do služby Whatsapp dostat, napsala agentura AP. Whatsapp je službou k bezplatnému zasílání textových zpráv přes mobilní telefony.

Íránská vláda je proti blokování sociálních sítí

Vláda umírněného prezidenta Hasana Rúháního je proti tomu, aby byly takové weby zakázané, dokud úřady nevytvoří místní alternativu. Konzervativní kruhy ale Rúháního viní z toho, že se mu nedaří zastavit pronikání západní kultury, kterou považují za dekadentní, do Íránu.

Podle AP je vysoce nepravděpodobné, že se miliardář a jeden z nejvlivnějších mužů planety Zuckerberg před soudem objeví. Mezi Íránem a Spojeným státy neexistuje dohoda o vydávání osob. Některé íránské soudy v minulých letech vydaly podobná rozhodnutí, která nebylo možné provést.